Current Affairs PDF Sales

GK Questions: Indian Culture – Set 8

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online General Knowledge section in Affairs cloud, which is important for all the competitive exams. We have created Some questions related to India Gk(Indian Culture) !!!

  1. The San joao festival famous in which state ?
    1.Punjab
    2.J & K
    3.Goa
    4.Assam
    5.None of these
    Answer – 3.Goa
    Explanation :
    The Sao Joao Festival is most pompously celebrated in Goa amongst the Catholic community and is dedicated to St. John the Baptist which is celebrated on 24th June every year

  2. Which festival celebrated in Bihar ?
    1 Bwisagu
    2.Sama Chakeva
    3.Sanken
    4.Patliputra natya Mahotsav
    5.None of these
    Answer – 2.Sama Chakeva
    Explanation :
    Sama Chakeva or Sama Chakeba is a prominent festival in the northern Indian state ofBihar, also especially amongst the Maithili-speaking population

  3. Basant Panchami is related to which state ?
    1.Gujarat
    2.Kerala
    3.Bihar
    4.Haryana
    5.None of these
    Answer – 4.Haryana
    Explanation :
    Basant Panchami, the Festival of Spring, is celebrated mainly in Haryana and Punjab, during February-March. It is celebrated at the end of winter to welcome Summer

  4. …………………….. festival is celebrated in Arunachal Pradesh
    1.Budhha Mahotsava
    2.Ugadi
    3.Nirjala Akadashi
    4.Sati pradha
    5.Mailara Jaatre
    Answer – 1.Budhha Mahotsava
    Explanation :
    The Buddha Mahotsava is the Dream come True event for the people of Lohit district. The Buddha Mahotsava is celebrated in Arunachal Pradesh

  5. The festival Dakkebali celebrated in …………………………
    1.Mizoram
    2.Maharashtra
    3.Karnataka
    4.West Bengal
    5.None of these
    Answer – 3.Karnataka
    Explanation :
    Dakke bali is a form of snake worship, called as Nagaradhane, held at Padubidri in Udupi district, Karnataka

  6. Rengma Ngadah is related to which state ?
    1.Uttar Pradesh
    2.Nagaland
    3.Uttarkhand
    4.Manipur
    5.None of these
    Answer –2.Nagaland
    Explanation :
    The harvest festival of the Rengmas is called Ngada. It is an eight-day Ngada festival.It is one of the popular festivals of Nagaland.

  7. Jangura Habba Erwadi Santhanakkodu celebrated in ……………..
    1.Tamil Nadu
    2.Kerala
    3.Andhra Pradesh
    4.Sikkim
    5.None of these
    Answer – 1.Tamil Nadu
    Explanation :
    Jangura Habba Erwadi Santhanakkodu celebrated in Tamil Nadu

  8. ……………………. Festival is celebrated in Uttarakhand
    1.Phool Dei
    2.Bonalu
    3.Dasain
    4.Teej
    5.None of these
    Answer – 1.Phool Dei
    Explanation :
    Phool Dei is celebrated on the first day of the month of Chaitra in the month of March in Uttarakhand

  9. Teeyan is a famous festival in which of the following state ?
    1.Meghalaya
    2.Sikkim
    3.Rajasthan
    4.Punjab
    5.None of these
    Answer – 4.Punjab
    Explanation :


    Teeyan is the Punjabi name of the festival of Teej which is celebrated in Punjab and Haryana which is dedicated to the onset of the monsoon
  10. Saga Dawa is related to
    1.J & K
    2.Sikkim
    3.Gujarat
    4.Haryana
    5.None of these
    Answer – 2.Sikkim
    Explanation :
    Saga Dawa is one amongst the holiest festivals of the Buddhists. Saga Dawa also known as the Triple Blessed Festival is one of the most important and holiest Buddhist festivals in Sikkim