Current Affairs PDF Sales

GK Questions: Indian Culture – Set 4

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online General Knowledge section in Affairs cloud, which is important for all the competitive exams. We have created Some questions related to India Gk(Indian Culture) !!!

  1. Lezin is a famous tribal dance of ……………………………..
    1. Madhya Pradesh
    2. Kerala
    3. Haryana
    4. Maharashtra
    5. None of these
    Answer – 4. Maharashtra
    Explanation :
    Lezin is a tribal dances of Maharashtra.It was performed for every possible occasion

  2. ………………………. is a famous dance of Karnataka
    1. Huttari
    2. Kathi
    3. Karmo
    4. Jadur
    5. None of these
    Answer – 1. Huttari
    Explanation :
    Huttari dance was performed by people during Huttari festival .It was observed with grandeur and traditional fervour in Kodagu district in Kerlala

  3. Mando is the folk dance originated from which state ?
    1. Goa
    2. Jharkand
    3. Maharashtra
    4. Gujarat
    5. None of these
    Answer – 1. Goa
    Explanation :
    Mando is a Goan religious dance, which also has taken a place in the folk dances of the state

  4. Hikat is a popular dance in ……………….
    1. Gujarat
    2. J & K
    3. Meghalaya
    4. Bihar
    5. None of these
    Answer – 2. J & K
    Explanation :
    The Hikat dance is one of the most popular forms of the Hikat dance and is performed by the young girls in the marriage ceremonies

  5. Which of the following is a famous folk dance of Himachal Pradesh ?
    1. Rash Lila
    2. Karma
    3. Jhora
    4. Kajri
    5. None of these
    Answer – 3. Jhora
    Explanation :
    Jhora is a community folk dance popular among the ‘pahari’ people of Himachal Pradesh

  6. Khantumm is a folk dance originated from ………………………….
    1.Mizoram
    2.Assam
    3.Punjab
    4.West Bengal
    5.None of these
    Answer – 1. Mizoram
    Explanation :
    Khantumm Dance is one of the most well know and intriguing dance form in Indian state of Mizoram

  7. Which is related to Haryana ?
    1. Carioe
    2. Jatra
    3. Gomph
    4. Phag Dance
    5. None of these
    Answer – 4. Phag Dance
    Explanation : 
    Phag Dance is a famous folk dance in Haryana

  8. Tippani is a famouse dance in which state ?
    1. Haryana
    2. Gujarat
    3. Uttar Pradesh
    4. Meghalaya
    5. None of these
    Answer – 2. Gujarat
    Explanation :
    This dance is one of the patterns of the virile dance types of the folk dance in Gujarat.Tippani Dance is a dance form of the manual worker.

  9. Which dance is famous in Rajasthan ?
    1. Jhulan Leela
    2. Raslila
    3. Rash Lila
    4. Kirtan
    5. None of these
    Answer – 1. Jhulan Leela
    Explanation :
    Jhulan Leela is a folk dance of Rajasthan

  10. Nautanki is famous tribal dance of ………………….
    1. Odisha
    2. Bihar
    3. Gujarat
    4. Uttar Pradesh
    5. None of these
    Answer – 4. Uttar Pradesh
    Explanation :
    Swang-Nautanki is one of the most popular folk operatic theater performance of Uttar Pradesh people