Current Affairs PDF Sales

GK Questions: Indian Culture – Set 13

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online General Knowledge section in Affairs cloud, which is important for all the competitive exams. We have created Some questions related to India Gk(Indian Culture) !!!

  1. Karaikudi R Mani is famous for …………………………
    1.Mirdangam
    2.Tabla
    3.Sarod
    4.Veena
    5.None of these
    Answer – 1.Mirdangam
    Explanation :
    Karaikudi Mani is an Indian percussionist, primarily adept in the mridangam.

  2. Who among the following is Veenalist ?
    1.Bala Chandran
    2.Emani Sankara Shastri
    3.VG Jog
    4.Rita Ganguly
    5.None of these
    Answer – 2.Emani Sankara Shastri
    Explanation :
    Emani Sankara Sastry was a renowned Veena player of Carnatic music.

  3. Karuna Murthi is famous for …………..
    1.Violin
    2.Sitar
    3.Thavil
    4.Flute
    5.None of these
    Answer – 3.Thavil
    Explanation :
    Karuna Murthy is a young exponent of the Thavil

  4. …………………. is the famous Sitar player
    1.Thyagaraja
    2.Zakhir Hussain
    3.Pandit Upendra Bhat
    4.Ustad Rafique Khan
    5.None of these
    Answer – 4.Ustad Rafique Khan
    Explanation :
    Ustad Rafique Khan is an Indian musician and composer who plays the sitar. He belongs to the sixth generation of musicians from the Gwalior Gharana.

  5. Alarmel is the ……………….. dancer
    1.Kathak
    2.Bharatnatyam
    3.Manipuri
    4.Mohiniattam
    5.None of these
    Answer – 2.Bharatnatyam
    Explanation :
    Alarmel Valli is an Indian classical dancer and choreographer, and the foremost exponent of the
    Pandanallur style Indian classical dance form of Bharatnatyam

  6. Who among the following is the Flautist ?
    1.R. Prassanna
    2.Sanjay Subramanian
    3.Mukesh Chand Mathur
    4.Pandit Hariprasad Chaurasia
    5.None of these
    Answer – 4.Pandit Hariprasad Chaurasia
    Explanation :
    Pandit Hariprasad Chaurasia is an Indian classical flutist

  7. ………………………… is the Kuchipudi dancer
    1.Anupama Mohan
    2.Bimbavati Devi
    3.Arush Mudgal
    4.Swapnasundari
    5.None of these
    Answer – 1.Anupama Mohan
    Explanation :
    Anupama Mohan is one of the best-known disciples of Kuchipudi

  8. Louis Banks is related to
    1.Violin
    2.Shehnai
    3.Sarod
    4.Jazz
    5.None of these
    Answer – 4.Jazz
    Explanation :
    Louis Banks is an Indian film composer, record producer, jazz musician-keyboardist and singer

  9. Nandini Goshal is the famous ………………….. dancer
    1.Mohiniyattam
    2.Manipuri
    3.Odissi
    4.Kathakali
    5.None of these
    Answer – 3.Odissi
    Explanation :
    Nandini’s first performance outside the country, was in the Festival of India in Germany, 1992, as a significant member of Guru Kelucharan Mahapatra’s Odissi

  10. ……………………. is famous for Mohiniyattam
    1.Ranjana Gauhar
    2.Bahrati Shivaji
    3.Malathy G. Menon
    4.Yamini Reddy
    5.None of these
    Answer – 2.Bahrati Shivaji
    Explanation :
    Bharati Shivaji is an Indian classical dancer of Mohiniyattom, choreographer and author, known for her contributions to the art form by way of performance, research and propagation