Current Affairs PDF Sales

GK Questions: Indian Culture – Set 12

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online General Knowledge section in Affairs cloud, which is important for all the competitive exams. We have created Some questions related to India Gk(Indian Culture) !!!

  1. Rukmini Devi was a noted ……………….dancer
    1.Kuchipudi
    2.Manipuri
    3.Bharatnatyam
    4.Kathak
    5.None of these
    Answer-3.Bharatnatyam
    Explanation :
    Rukmini Devi Arundale was an Indian theosophist, dancer and choreographer of the Indian classical dance form of Bharatnatyam, and an activist for animal rights and welfare

  2. Zakir Hussain is ………….. player
    1.Tabla
    2.Kanjira
    3.Flute
    4.Sarod
    5.None of these
    Answer – 1.Tabla
    Explanation :
    Zakir Hussain is an Indian tabla player, musical producer, film actor and composer.

  3. …………….. was a famous Sarangi player
    1.Asad Ali Khan
    2.Ustad Binda Khan
    3.Latif Khan
    4.Naina Devi
    5.None of these
    Answer – 2.Ustad Binda Khan
    Explanation :
    Ustad Binda Khan was a famous Sarangi player

  4. TR. Mahalingam was ………….
    1.Violinist
    2.Sitars
    3.Vainika
    4.Flautist
    5.None of these
    Answer – 4.Flautist
    Explanation :
    Tiruvidaimarudur Ramaswamy Mahalingam affectionately known as Mali, was a flautist who revolutionised the style of flute-playing in Carnatic music.

  5. Jhaveri Sisters are talented exponents of the art of …………….
    1.Kathak
    2.Odissi
    3.Manipuri
    4.Mohiniattam
    5.None of these
    Answer – 3.Manipuri
    Explanation :
    Late Nayana, Ranjana, Suverna & Darshana are talented exponents of the art of Manipuri Dancing

  6. Who among the following is the Kathakali dancer ?
    1.Guru Bipin Sinha
    2.Kalamandalam gopi
    3.Yamini Krishnamurti
    4.Savita Mehta
    5.None of these
    Answer – 2. Kalamandalam gopi
    Explanation :
    Kalamandalam Gopi (Vadakka Manalath govindan) was initiated in kathakali by Guru T.Ravunni Nair. He later trained at Kerala Kalamandalam with Gurus Ramankutty nair, Padmanabhan nair, Kumaran nair and others.

  7. TN Krishnan is related to
    1.Violin
    2.Veena
    3.Flute
    4.Shehnai
    5.None of these
    Answer – 1.Violinist
    Explanation :
    Trippunithura Narayanan Krishnan is a Carnatic music violinist.

  8. Who among the following is the Kathak dancer ?
    1.KC Pannikar
    2.Guru Bipin Sinha
    3.Bharti Gupta
    4.Pankaj Charan Das
    5.None of these
    Answer – 3.Bharti Gupta
    Explanation :
    Bharti Gupta is the Kathak dancer

  9. Asad Ali Khan was an Indian musician who played the ……………..
    1.Sitar
    2.Rudra Veena
    3.Surb Ahar
    4.Violin
    5.None of these
    Answer – 2.Rudra Veena
    Explanation :
    Asad Ali Khan was an Indian musician who played the plucked string instrument rudra veena

  10. Bismillah Khan often referred to by the honorific title Ustad, He was related to
    1.Ravi Shankar
    2.Mustaq Ali Khan
    3.Zakir Hussain
    4.Bismilla Khan
    5.None of these
    Answer – 4.Bismilla Khan
    Explanation :
    Bismillah Khan often referred to by the honorific title Ustad, was an Indian musician credited with popularizing the shehnai