Current Affairs PDF Sales

GK Questions: Indian Culture – Set 10

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online General Knowledge section in Affairs cloud, which is important for all the competitive exams. We have created Some questions related to India Gk(Indian Culture) !!!

  1. The tribal group Toda living in
    1.West Bengal
    2.Maharashtra
    3.Tamil Nadu
    4.Kerala
    5.None of these
    Answer – 3.Tamil Nadu
    Explanation :
    The Toda people are a small pastoral community who live on the isolated Nilgiri plateau of Southern India

  2. The Uttarakhand tribal group is
    1.Bhotias
    2.Chang
    3.Pho
    4.Onges
    5.None of these
    Answer – 1.Bhotias
    Explanation :
    Uttarakhand Bhotiya are an ethno-linguistic group of people residing in the upper Himalayan valleys of the Kumaon and Garhwal divisions of Uttarakhand state, India and in Darchula district, Nepal.

  3. …………….. is the tribal group of  Nagaland
    1.Kuki
    2.Nagas
    3.Uralis
    4.Wancho
    5.None of these
    Answer – 2.Nagas
    Explanation :
    The Naga people are a conglomeration of several tribes inhabiting the North Eastern part of India and north-western Burma. The tribes have similar cultures and traditions, and form the majority ethnic group in Indian state of Nagaland, with significant presence in Manipur, Arunachal Pradesh and some small population in Assam.

  4. Lushai is the tribal group people located in which state ?
    1.Tripura
    2.Manipur
    3.Mizoram
    4.Odisha
    5.None of these
    Answer – 1.Tripura
    Explanation :
    The Lusai of Tripura used to live in Jampui and Shakan Hills in Tripura

  5. ……………….. is the tribal group in Andaman
    1.Khas
    2.Kol
    3.Jarwa
    4.Gujjars
    5.None of these
    Answer – 3.Jarwa
    Explanation :
    Jarawa individuals and small groups began appearing in the Andaman Islands

  6. The tribal group Apatanis is related to
    1.Assam
    2.Himachal Pradesh
    3.Haryana
    4.Arunachal Pradesh
    5.None of these
    Answer – 4.Arunachal Pradesh
    Explanation :
    The Apatani, or Tanw, also known by Apa and Apa Tani, are a tribal group of people living in the Ziro valley in the Lower Subansiri district of Arunachal Pradesh

  7. ……………. is the tribal group in Tamil Nadu
    1.Nishi
    2.Irula
    3.Lepchas
    4.Sema
    5.None of these
    Answer – 2.Irula
    Explanation :
    Irula is a Dravidian language spoken by the Irulas who inhabit the area of the Nilgiri mountains, in the states of Tamil Nadu

  8. The tribal group Savara lived in which state ?
    1.Odisha
    2.Telangana
    3.Madhya Pradesh
    4.Kerala
    5.None of these
    Answer – 1.Odisha
    Explanation :
    The Savara Tribes are mainly found in the districts of Visa­khapatnam and Odisha.

  9. Which tribal group is famous in Himachal Pradesh?
    1.Kol
    2.Oraons
    3.Santhals
    4.Lahaulas
    5.None of these
    Answer – 4.Lahaulas
    Explanation :
    Lahaulas: Tribals inhabiting Lahaul region in Himachal Pradesh.

  10. The tribal group Gond living in …………
    1.Maharashtra
    2.Jharkhand
    3.Jammu & Kashmir
    4.Nagaland
    5.None of these
    Answer – 2.Jharkhand
    Explanation :
    Gond tribals had their own local terms for Sun, Moon, Constellations and Milky way – Tribes of Jharkhand.