Current Affairs PDF Sales

GK Questions: Indian Agriculture – Set 9

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online General Knowledge section in Affairs cloud, which is important for UPSC, NABARD and other Competitive exam We have created Some questions related to India Gk(Indian Agriculture) !!!

  1. Government holds  how much % stake in NABRAD ?
    1.1%
    2.99%
    3.90%
    4.10%
    5.None of these
    Answer – 2.99%
    Explanation :
    Reserve Bank’s holding in NABARD has come down to one per cent of shareholding in NABARD. The Government of India now holds 99 per cent of the stake.

  2. In which year Zamindari System was introduced in India by Cornwallis?
    1.1911
    2.1890
    3.1973
    4.1793
    5.None of these
    Answer – 4.1793
    Explanation :
    Zamindari System was introduced by Cornwallis in 1793 through Permanent Settlement Act. It was introduced in provinces of Bengal, Bihar, Orissa and Varanasi. Also known as Permanent Settlement System.

  3. The National Agricultural Cooperative Marketing Federation of India Ltd (NAFED) is located in which city of India?
    1.New Delhi
    2.Mumbai
    3.Pune
    4.Chandigarh
    5.None of these
    Answer – 1.New Delhi
    Explanation :
    National Agricultural Cooperative Marketing Federation of India Ltd (NAFED)is an apex organization of marketing cooperatives for agricultural produce in India, under Ministry of Agriculture, Government of India. It is Headquartered in  New Delhi
    Founded: October 2, 1958

  4. The National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD) replaced which of the following organization ?
    1.Agricultural Credit Department (ACD)
    2.Rural Planning and Credit Cell (RPCC)
    3.Agricultural Refinance and Development Corporation (ARDC)
    4.All of these
    5.None of these
    Answer – 4.All of these
    Explanation :
    NABRAD replaced the Agricultural Credit Department (ACD) and Rural Planning and Credit Cell (RPCC) of Reserve Bank of India, and Agricultural Refinance and Development Corporation (ARDC)

  5. NABRAD was set up with an initial capital of 
    1.Rs.500 Cr
    2.Rs.1000 Cr
    3.Rs.100 Cr
    4.Rs.50 Cr
    5.None of these
    Answer – 3.Rs.100 Cr
    Explanation :
    The initial corpus of NABRAD was Rs. 100 crore to help its clients to further expand their business activities

  6. Which crops are grown during the monsoon ?
    1.Kharif Crops
    2.Rabi Crops
    3.Zaid Crops
    4.All of these
    5.None of these
    Answer – 1.Kharif Crops
    Explanation :
    Kharif Crops : paddy, Maize

  7. Example of Winter crops are
    1.Mustard
    2.Wheat
    3.Gram
    4.All of these
    5.None of these
    Answer – 4.All of these
    Explanation :
    Rabi crops are grown during winter season
    Ex: Mustard, Wheat and Gram

  8. Suger cane crops are example of which type of cropping ?
    1.Ratoon
    2.Multiple
    3.Mixed
    4.Parallel
    5.None of these
    Answer – 1.Ratoon
    Explanation :
    Ratoon cropping simply means the second and subsequent crop from the suckers.This practice is seen in banana and sugar cane crops.

  9. The National Seed Policy was launched in which year ?
    1.2000
    2.2001
    3.2002
    4.2005
    5.None of these
    Answer – 3.2002
    Explanation :
    The National Seed Policy 2002 was launched to provide intellectual property protection to new varieties

  10. India’s first agricultural university is established in which state ?
    1.Jharkhand
    2.Haryana
    3.Maharashtra
    4.Uttar Pradesh
    5.None of these
    Answer – 4.Uttar Pradesh
    Explanation :
    Govind Ballabh Pant University of Agriculture and also known as GBPUA&T, Pantnagar University or Pantvarsity is the first agricultural university of India. It was inaugurated by Jawaharlal Nehru on 17 November 1960 as the “Uttar Pradesh Agricultural University” (UPAU).