Current Affairs PDF Sales

GK Questions – Indian Agriculture Set 11

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Welcome to Online General Knowledge section in Affairs cloud, which is important for UPSC, NABARD and other Competitive exam We have created Some questions related to India Gk(Indian Agriculture) !!!

  1. _______________ is the science that deals with the utilization, reproduction and its vivid uses
    1.Diary technology
    2.Animal petting
    3.Vetenary science
    4.Animal husbandry
    5.None of these
    Answer – 2.Animal petting
    Explanation :
    The study of domestic and pet animals is called animal husbandry.The science that deals with the utilization, reproduction and its vivid uses is known as animal petting

  2. The headquarters of World Agroforestry Centre is situated in which country ?
    1.South Korea
    2.Norway
    3.Kenya
    4.China
    5.None of these
    Answer – 3.Kenya
    Explanation :
    The World Agroforestry Centre, is an international institute headquartered in Nairobi, Kenya, and founded in 1978 as “International Council for Research in Agroforestry”

  3. The cultivation of food, forage or specialty crops between rows of trees is known as _______
    1.Alley cropping
    2.Forest farming
    3.Cultivation
    4.Gardening
    5.None of these
    Answer – 1.Alley cropping
    Explanation :
    In alley cropping, an agricultural crop is grown simultaneously with a long-term tree crop to provide annual income while the tree crop matures.

  4. The process of combines trees with forage and livestock production is also called as
    1.Silvopasture
    2.Crop farming
    3.Animal science
    4.Agronomy
    5.None of these
    Answer – 1.Silvopasture
    Explanation :
    Silvopasture combines trees with forage and livestock production. The trees are managed for high-value sawlogs and, at the same time, provide shade and shelter for livestock and forage, reducing stress and sometimes increasing forage production

  5. The term represent the presence of trees widely scattered over a large agricultural plot or pasture ?
    1.Arablelands
    2.Pastures
    3.Parklands
    4.Cropland
    5.None of these
    Answer – 3.Parklands
    Explanation :
    Parklands are visually defined by the presence of trees widely scattered over a large agricultural plot or pasture. The trees are usually of a single species with clear regional favorites.

  6. In which cropping system, the trees or shrubs are planted in wide strip ?
    1.Solo cropping
    2.Strip cropping
    3.Alley cropping
    4.Mixed cropping
    5.None of these
    Answer – 2.Strip cropping
    Explanation :
    Strip cropping is a method of farming which involves cultivating a field partitioned into long, narrow strips which are alternated in a crop rotation system

  7. Taungya is a form of agroforestry system originated from which country ?
    1.India
    2.Russia
    3.Italy
    4.Burma
    5.None of these
    Answer – 4.Burma
    Explanation :
    Taungya system is a form of agroforestry system in which short term crops are grown in the early years of the plantation of a woody perennials species in order to utilize the land, control weeds, reduce establishment costs, generate early income and stimulate the development of the woody perennials species.

  8. A practice and ideology of limited participation in the conventional economy and minimal consumption of resources is known as _____________
    1.Botulism
    2.Freeganism
    3.Calvinism
    4.Animalism
    5.None of these
    Answer – 2.Freeganism
    Explanation :
    Freeganism is a practice and ideology of limited participation in the conventional economy and minimal consumption of resources, particularly through recovering wasted goods like food.

  9. The development of agricultural ecosystems intended to be sustainable and self-sufficient is called as
    1.Pisciculture
    2.Interculture
    3.Silviculture
    4.Permaculture
    5.None of these
    Answer –4.Permaculture
    Explanation :
    Permaculture is a system of agricultural and social design principles centered around simulating or directly utilizing the patterns and features observed in natural ecosystems.

  10. ______________ is an area of land devoted to the cultivation of fruit or nut trees.
    1.Garden
    2.Farm
    3.Orchard
    4.Land
    5.None of these
    Answer – 3.Orchard
    Explanation :
    An orchard is an intentional planting of trees or shrubs that is maintained for food production. Orchards comprise fruit- or nut-producing trees which are generally grown for commercial production.