Current Affairs PDF Sales

GK Questions: Important Days – Set 8

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online General Knowledge section in Affairs cloud, which is important for all the competitive exams. We have created Some questions related to Basic Gk(Important Days) !!!

  1. World Fisheries day is celebrated on …………………………….
    1.September 6
    2.October 12
    3.December 17
    4.November 21
    5.None of these
    Answer – 4.November 21
    Explanation :
    World Fisheries day is celebrated every year on November 21 throughout the world by the fisherfolk communities.

  2. On November 18th is observed as …………………….
    1.International Yoga Day
    2.World Hepatitis Day
    3.World Adult Day
    4.Navy Day
    5.None of these
    Answer – 3.World Adult Day
    Explanation :
    world adult day is observed on 18th November.

  3. World Standards Day is celebrated on …………………..
    1.October 14
    2.July 24
    3.February 9
    4.November 20
    5.None of these
    Answer – 1.October 14
    Explanation :
    ‘World Standards Day’ “International standards day” is celebrated internationally each year on 14 October.The day honours the efforts of the thousands of experts who develop voluntary standards within standards development organizations

  4. ………………………………….. is observed on December 5
    1.Human Rights Day
    2.International Volunteers Day
    3.National Press Day
    4.World Food Day
    5.None of these
    Answer – 2.International Volunteers Day
    Explanation :
    International Volunteer Day (IVD) (December 5) is an international observance designated by the United Nations since 1985. It offers an opportunity for volunteer organizations and individual volunteers to make visible their contributions.

  5. National Education Day is celebrated on ………………………
    1.April 23
    2.March 18
    3.November 11
    4.August 9
    5.None of these
    Answer – 3.November 11
    Explanation :
    National Education Day is an annual observance in India to commemorate the birth anniversary of Maulana Abul Kalam Azad, the first education minister of independent India, who served from 15 August 1947 until 2 February 1958. National Education Day of India is celebrated on 11 November every year

  6. On October 20th  is observed as ……………………………
    1.Human Rights Day
    2.National Postal Day
    3.National Press Day
    4.National Solidarity Day
    5.None of these
    Answer – 4.National Solidarity Day
    Explanation :
    On October 20th  is observed as National Solidarity Day to mark the day china attacked India

  7. UNICEF day is observed on …………………………….
    1.July 24
    2.December 11
    3.September 25
    4.October 9
    5.None of these
    Answer – 2.December 11
    Explanation :
    UNICEF was created by the United Nations General Assembly on December 11, 1946, to provide emergency food and healthcare to children in countries that had been devastated by World War II

  8. On September 15th is celebrated as ……………………………………..
    1.World Population Day
    2.Transport Day
    3.National Integration Day
    4.Internatuonal Day of Democracy
    5.None of these
    Answer – 4.Internatuonal Day of Democracy
    Explanation :
    In 2007 the United Nations General Assembly resolved to observe 15 September as the International Day of Democracy with the purpose of promoting and upholding the principles of democracy

  9. Small Industry day is celebrated on …………………………………….
    1.October 8
    2.September 17
    3.August 30
    4.November 26
    5.None of these
    Answer – 3.August 30
    Explanation :
    An industry day is an event held by a military on August 30 to present requirements to industry representatives for weapons or vehicles. Common presentation methods include outlines by powerpoint

  10. On October 10th is observed as …………………..
    1.World Mental Health Day
    2.World Disabled Day
    3.World Refugee Day
    4.World Calamity Control Day
    5.None of these
    Answer – 1.World Mental Health
    Day

    Explanation :
    World Mental Health Day (10 October) is a day for global mental health  education,  awareness and advocacy.It was first celebrated in 1992 at the initiative of the World Federation for Mental Health, a global mental health organization with members and contacts in more than 150 countries.