Current Affairs PDF Sales

GK Questions: Important Days – Set 7

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online General Knowledge section in Affairs cloud, which is important for all the competitive exams. We have created Some questions related to Basic Gk(Important Days) !!!

  1. World Breast Feeding Week is celebrated from …………………….
    1.September 10
    2.August 11
    3.June 21
    4.August 1
    5.None of these
    Answer – 4.August 1
    Explanation :
    World Breastfeeding Week (WBW) is an annual celebration which is being held every year from 1 to 7 August in more than 120 countries

  2. Every year September 5 is celebrated as ……………….
    1.Teacher’s Day
    2.Sports Day
    3.Tourism Day
    4.Engineer’s Day
    5.None of these
    Answer – 1.Teacher’s Day
    Explanation :
    The day was marked for the celebration as Teachers’ Day since 1962 in respect and deference of Dr. Sarvepalli Radhakrishnan who was born on 5th September, 1988.

  3. World AIDS Day is designated on …………………………..every year since 1988
    1.November 7
    2.December 1
    3.July 25
    4.October 17
    5.None of these
    Answer – 2.December 1
    Explanation :
    World AIDS Day is designated on December 1 every year since 1988, is dedicated to raising awareness of the AIDS pandemic caused by the spread of HIV infection, and mourning those who have died of the disease

  4. September 16 was designated by the United Nations General Assembly as
    1.World Food Day
    2.World Heart Day
    3.World Ozone Day
    4.World Refugee Day
    5.None of these
    Answer – 3.World Ozone Day
    Explanation :
    September 16 was designated by the United Nations General Assembly as the International Day for the Preservation of the Ozone Layer. This designation was made on December 19, 1994, in commemoration of the date, in 1987, on which nations signed the Montreal Protocol on Substances that Deplete the Ozone Layer.

  5. International Non-Violence Day is observed on ……………..
    1.October 8
    2.October 21
    3.October 14
    4.October 2
    5.None of these
    Answer – 4.October 2
    Explanation :
    The United Nations General Assembly on 15 June decided to observe the International Day of Non-Violence each year on 2 October -the birth anniversary of Mahatma Gandhi, who helped lead India to independence.

  6. UN  has celebrated ………………………………. on September 27.
    1.World Mental Health Day
    2.World Tourism Day
    3.International Girl Child Day
    4.World Wetland Day
    5.None of these
    Answer – 2.World Tourism Day
    Explanation :
    United Nations World Tourism Organization has celebrated World Tourism Day on September 27. This date was chosen as on that day in 1970, the Statutes of the UNWTO were adopted.

  7. When World Alzheimer’s Day  is observed ?
    1.September 18
    2.October 26
    3.August 13
    4.March 7
    5.None of these
    Answer – 1.September18
    Explanation :
    World Alzheimer’s Day, September 21st of each year, is a day on which Alzheimer’s organizations around the world concentrate their efforts on raising awareness about Alzheimer’s and dementia.

  8. Constitution Day also known as Samvidhan Divas, is celebrated on ………………
    1.August 15
    2.January 26
    3.November 26
    4.January 12
    5.None of these
    Answer – 3.November 26
    Explanation :
    Constitution Day, also known as Samvidhan Divas, is celebrated in India in honour of Dr.B.R. Ambedkar, known as the architect of the Indian constitution. The Government of India declared 26 November as Constitution Day.

  9. International Nurses Day is observed on …………………………..
    1.May 8
    2.June 24
    3.August 6
    4.May 12
    5.None of these
    Answer – 4.May 12
    Explanation :
    International Nurses Day (IND) is celebrated around the world on 12 May of each year, to mark the contributions nurses make to society

  10. …………………….. is observed on National Milk Day
    1.December 17
    2.November 26
    3.August 19
    4.September 19
    5.None of these
    Answer – 2.November 26
    Explanation :
    November 26 is celebrated as India’s National Milk Day. The day marks the birth anniversary of India’s most successful dairy entrepreneur Varghese Kurien, the founder of dairy firm Amul