Current Affairs PDF Sales

GK Questions: Important Days – Set 4

Hello Aspirants. Welcome to Online General Knowledge section in Affairs cloud, which is important for all the competitive exams. We have created Some questions related to Basic Gk(Important Days) !!!

  1. World Intellectual Property day is celebrated on …………………..
    1.2nd July
    2.16th May
    3.26th April
    4.10th March
    5.None of these
    Answer – 3.26th April
    Explanation :
    World Intellectual Property Day is observed annually on 26 April.The event was established by the World Intellectual Property Organization (WIPO) in 2000 to “raise awareness of how patents, copyright, trademarks and designs impact on daily life” and “to celebrate creativity, and the contribution made by creators and innovators to the development of societies across the globe”

  2. …………………… is observed around the world every year on May 31
    1.World Health Day
    2.World Anti-Tobacco Day
    3.Anti-Terrorism Day
    4.Navy Day
    5.None of these
    Answer – 2.World Anti-Tobacco Day
    Explanation :
    World No Tobacco Day (WNTD) is observed around the world every year on May 31. It is intended to encourage a 24-hour period of abstinence from all forms of  tobacco consumption around the globe.

  3. Earth Day is an annual event, celebrated on …………………….
    1.July 7
    2.May 11
    3.April 22
    4.November 28
    5.None of these
    Answer – 3.April 22
    Explanation :
    Earth Day is an annual event, celebrated on April 22, on which day events worldwide are held to demonstrate support for environmental protection. It was first celebrated in 1970, and is now coordinated globally by the Earth Day Network

  4. …………..celebrated every year on 7 April, under the sponsorship of the World HealthOrganization (WHO).
    1.World Alzeimer;s Day
    2.World First Aid Day
    3.World Red Cross Day
    4.World Health Day
    5.None of these
    Answer – 4.World Health Day
    Explanation :
    The World Health Day is a Global  health awareness day celebrated every year on 7 April, under the sponsorship of the World Health Organization (WHO).

  5. World Book Days is a yearly event on ………………organized by theUnited Nations Educational, Scientific and Cultural Organization(UNESCO).
    1.April 23
    2.December 5
    3.October 27
    4.August 13
    5.None of these
    Answer – 1.April 23
    Explanation :
    World Book Day or World Book and Copyright Day (also known as International Day of the Book or World Book Days) is a yearly event on April 23, organized by the United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization (UNESCO), to promote reading, publishing and copyright.

  6. World Asthma Day takes place on the ………………………..
    1.Last Thursday of January
    2.Second Monday of June
    3.First Tuesday of May
    4.Last Sunday of August
    5.None of these
    Answer – 3.First Tuesday of May
    Explanation :
    World Asthma Day is an annual event organized by the Global Initiative for Asthma (GINA) to improve asthma awareness and care around the world. World Asthma Day takes place on the first Tuesday of May

  7. World Environment Day(WED) is celebrated every year on
    1.September 15
    2.May 10
    3.July 5
    4.June 5
    5.None of these
    Answer – 4.June 5
    Explanation :
    World Environment Day (WED) is celebrated every year on 5 June to raise global awareness to take positive environmental action to protect nature and the planet Earth. It is run by the United Nations Environment Programme (UNEP).

  8. International Day of UN Peacekeepers is observed on ……………..
    1.May 29
    2.April 11
    3.March 9
    4.May 19
    5.None of these
    Answer – 1.May 29
    Explanation :
    The “International Day of United Nations Peacekeepers”, May 29, is “a day to pay tribute to all the men and women who have served and continue to serve in United Nations peacekeeping operations for their high level of professionalism, dedication, and courage and to honor the memory of those who have lost their lives in the cause of peace.”

  9. Mother’s Day is observed on the …………………………..
    1.Second Saturday in May.
    2.Second Sunday in May.
    3.Third Sunday in May.
    4.First Sunday in May.
    5.None of these
    Answer – 2.Second Sunday in May.
    Explanation :
    Mother’s Day is observed the second Sunday in May. It is a time to honor mothers, grandmothers, and great-grandmothers for their contribution to family and society.

  10. ………………….. is a day established by the Food and Agriculture Organization (FAO) on June 1st each year since 2001
    1.World Breast Feeding Day
    2.World Food Day
    3.World Milk Day
    4.World Fisheries Day
    5.None of these
    Answer – 3.World Milk Day
    Explanation :
    World Milk Day is a day established by the Food and Agriculture Organization (FAO) of the United Nations to recognise the importance of milk as a global food.It has been observed on June 1st each year since 2001.