Current Affairs PDF Sales

GK Questions: General Science(Physics) – Set 23

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online General Knowledge section in Affairs cloud, which is important for all the competitive exams. We have created Some questions related to General Science(Physics) !!

  1. Which of the following is/are property of heavy water ?
    1.Heavy Water produces Corrosion
    2.Freezing point of heavy water is higher than that of ordinary water
    3.Density of ordinary water is lesser than that of heavy water
    4.Boiling point of heavy water is higher than that of ordinary water
    5.All of these
    Answer – 5.All of these
    Explanation :
    Heavy water is colorless, odourless and tasteless mobile liquid..
    Higher viscosity of heavy water is responsible for lower solubility of ionic solids like NaCl and smaller mobility ions.

  2. Which of the following is related to illumination ?
    1.Birch’s law
    2.Lambert’s law
    3.Archie’s law
    4.Darcy’s law
    5.None of these
    Answer – 2.Lambert’s law
    Explanation :
    In optics, Lambert’s cosine law says that the radiant intensity or luminous intensity observed from an ideal diffusely reflecting surface or ideal diffuse radiator is directly proportional to the cosine of the angle θ between the observer’sline of sight and the surface normal.

  3. Shock absorbers are usually made of steel as it has ………………..
    1.High
    2.Low elasticity
    3.Low rigidity
    4.High elasticity
    5.None of these
    Answer – 4.High elasticity
    Explanation :
    A shock absorber (in reality, a shock “damper”) is a mechanical or hydraulic device designed to absorb and damp shock impulses. It does this by converting the kinetic energy of the shock into another form of energy (typically heat) which is then dissipated

  4. The time period of a pendulum …………………. When it will taken to the moon
    1.Increases
    2.No change
    3.Decreases
    4.Increases and then decreases
    5.None of these
    Answer – 1.Increases
    Explanation :
    The time period of a pendulum increases when it will taken to the moon time period will increase because the frequency will decrease on the Moon

  5. ………………….. of a chemical element is the spectrum of frequencies of electromagnetic radiation emitted due to an atom’s electrons making a transition from a higher energy state to a lower energy state
    1.Continuous Spectra
    2.Absorbtion Spectra
    3.Emission Spectra
    4.Line Spctra
    5.None of these
    Answer – 3.Emission Spectra
    Explanation :
    Emission Spectra of a chemical element is the spectrum of frequencies of electromagnetic radiation emitted due to an atom’s electrons making a transition from a higher energy state to a lower energy state

  6. Which of the following  proved the presence of nucleus in an atom ?
    1.Rutherford’s Refraction experiment
    2.Rutherford’s scattering experiment
    3.Rutherford’s scattering experiment
    4.Rutherford’s Reflection experiment
    5.None of these
    Answer – 2.Rutherford’s scattering experiment
    Explanation :
    Rutherford’s scattering experiment proved the presence of nucleus in an atom. Rutherford scattering is the elastic scattering of charged particles by the Coulomb interaction

  7. Persistence of Vision is responsible for the working of Newton’s which of the following ?
    1.Colour disc experiment
    2.Theory of light
    3.Prism Experiment
    4.Colour Wheel Experiment
    5.None of these
    Answer – 1.Persistence of Vision
    Explanation :
    A Newton disc, invented by Isaac Newton, is a disc with seven segments in rainbow colours. When the disc is rotated, the colors fade to white; In this way Isaac Newton demonstrated that white light is a combination of the seven different colours found in a rainbow. A Newton Disc can be created by painting a disc with the seven different colours. A combination of red, green and blue in the circular disc will yield the same result. This is due to the phenomenon called persistence of vision.

  8. Bragg spectrometer is one of the important method for studying crystals using
    1.γ rays
    2.X-rays
    3.β rays
    4.α rays
    5.None of these
    Answer –
    2.X-rays

    Explanation :
    Bragg’s spectrometer method is one of the important method for studying crystals using X-rays. The apparatus consists of a X-ray tube from which a narrow b.

  9. ……………..  are first recorded by Seismograph
    1.M-Waves
    2.S-Waves
    3.L-Waves
    4.P-Waves
    5.None of these
    Answer – 4.P-Waves
    Explanation :
    Seismology is the study of earthquakes and seismic waves that move through and around the earth.The first kind of body wave is the P wave or primary wave.

  10. The Nuclear Force is short range …………….
    1.Attractive Force
    2.Repulsive Force
    3.Either Attractive or Repulsive force
    4.Electrostatcic force
    5.None of these
    Answer – 1.Attractive Force
    Explanation :
    The nuclear force is a residual effect of the more fundamental strong force, or strong interaction. The strong interaction is the attractive force that binds the elementary particles called quarks together to form the nucleons themselves. The strong nuclear force has a range of about 1 fm