Hello Aspirants. Welcome to Online General Knowledge section in Affairs cloud, which is important for all the competitive exams. We have created Some questions related to General Science(Physics) !!

  1. The line joining the places of same declination are called …………………….
    1.Isodynamic lines
    2.Aclinic lines
    3.Agoonic lines
    4.Isogenic lines
    5.None of these
    Answer – 4.Isogenic lines
    Explanation :
    Isogenic lines These join the places of equal declination. A line joining the places of zero  declination  is  called  agonic line

  2. The least distance of distinct vision is ……………………
    1.25cm
    2.20m
    3.15cm
    4.10m
    5.None of these
    Answer – 1.25cm
    Explanation :
    The least distance of distinct vision is 25cm. This distance is about 25 cm from the eye.

  3. …………….. is the region in which no light reaches
    1.Penumbra
    2.Opaque
    3.Umbra
    4.Transparent
    5.None of these
    Answer – 3.Umbra
    Explanation :
    Since no light reaches the screen in this region, a total shadow, or umbra, is formed.

  4. The Choke is used in Fluorescent lamp to
    1.Decrease the current flow
    2.Increase the current flow
    3.Decrease the Resistance
    4.Decrease the Voltage
    5.None of these
    Answer – 2.Increase the current flow
    Explanation :
    The purpose of choke in a fluorescent lamp is to increase the current flow

  5. Spring tides occur
    1.No moon Day
    2.Full Moon Day
    3.New Moon day
    4.Full moon day as well as new moon day
    5.None of these
    Answer – 4.Full moon day as well as new moon day
    Explanation :
    Spring tides occur during the full moon and the new moon day

  6. The mercury and sodium street lamps based on ……………..
    1.Atomic emission
    2.Electron absorption
    3.Electron emission
    4.Atomic absorption
    5.None of these
    Answer – 3.Electron emission
    Explanation :
    The mercury and sodium street lamps light up because of Electron emission

  7. A helium atom loses an electron it becomes ………………….
    1.Proton
    2.Alpha Particle
    3.Negative Helium Ion
    4.Positive Helium Ion
    5.None of these
    Answer – 4.Positive Helium Ion
    Explanation :
    When a helium atom loses an electron it becomes  Positive Helium Ion

  8. The line joining the places of zero dip is called
    1.Isodynamic lines
    2.Aclinic lines
    3.Agoonic lines
    4.Isogenic lines
    5.None of these
    Answer – 2.Aclinic lines
    Explanation :
    The line joining the places of zero dip is called Aclinic lines

  9. Catalytic converters generally made from …………….
    1.Alkaline Metals
    2.Post-transition metal
    3.Transition Metals
    4.Alkali metal
    5.None of these
    Answer – 3.Transition Metals
    Explanation :
    Catalytic converters generally made from Transition Metals. These metals are an element that are used as a bridge

  10. The emf of Leclanche cell is
    1.1.2 V
    2.1V
    3.1.5V
    4.0.5V
    5.None of these
    Answer – 3.1.5V
    Explanation :
    The Leclanche cell has an electromotive force (e.m.f.) of about 1.5 V.