Current Affairs PDF Sales

GK Questions: General Science(Physics) – Set 11

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

AffairsCloud APP Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online General Knowledge section in Affairs cloud, which is important for all the competitive exams. We have created Some questions related to General Science(Physics) !!

  1. Sound can’t pass through ………………..
    1.Gas
    2.Vaccum
    3.Liquid
    4.Solid
    5.None of these
    Answer – 2.Vaccum
    Explanation :
    Sound cannot travel through vaccum because there is no air molecules to vibrate sound

  2. The dimension of which of the following is same as that of Impulse ?
    1.Velocity
    2.Acceleration
    3.Momentum
    4.Angular Velocity
    5.None of these
    Answer – 3.Momentum
    Explanation :
    Impulse has the same units and dimensions (M L T−1) as momentum. In the International System of Units, these are kg·m/s = N·s.

  3. The strongest Force in nature is ……………….
    1.Electromagnetic Force
    2.Gravitational Force
    3.Magnetic Force
    4.Nuclear Force
    5.None of these
    Answer – 4.Nuclear Force
    Explanation :
    Strongest Force – Nuclear Force
    Weakest Force – Gravitational Force

  4. An image formed on the Retina of an eye persists for about ……………………. after the removal of stimulus
    1.0.1s
    2.0.001s
    3.0.10s
    4.0.0001s
    5.None of these
    Answer – 1.0.1s
    Explanation :
    An image formed on the Retina of an eye persists for about 0.1s after the removal of stimulus

  5. Lens is made up of which type of glass ?
    1.Pyrex Glass
    2.Flint Glass
    3.Lead Crystal Glass
    4.Laminated Glass
    5.None of these
    Answer – 2.Flint Glass
    Explanation :
    The currently known flint glasses have refractive indices ranging between 1.45 and 2.00. A concave lens of flint glass is commonly combined with a convex lens

  6. Magnetism at the centre of the bar magnet is ……………………..
    1.Infinite
    2.Minimum
    3.Zero
    4.Maximum
    5.None of these
    Answer – 3.Zero
    Explanation :
    The density of the field lines on the picture is maximized at the “poles” of the bar magnet and minimized at the center

  7. 1 kcal = ?
    1.1000 cal
    2.100 cal
    3.1200 cal
    4.4.18 joule
    5.None of these
    Answer – 1.1000 cal
    Explanation :
    1 kcal = 1000 cal

  8. A sunset and sunrises arises due to …………………
    1.Total Internal Reflection
    2.Scattering
    3.Reflection
    4.Refraction
    5.None of these
    Answer – 3.Reflection
    Explanation :
    The sunlight takes on an orange or red cast, which we can see reflected from clouds or other objects as a colorful sunset (or sunrise).

  9. The Voltage in a motor car battery is
    1.18V
    2.20V
    3.12V
    4.10V
    5.None of these
    Answer – 3.12V
    Explanation :
    Most lead acid batteries that cars use is of 12V(12.6V to be precise, 2.1V per cell

  10. The sound produced by the bat is
    1.Supersonic
    2.Ultarsonic
    3.Infrasonic
    4.Ultrsound
    5.None of these
    Answer – 2.Ultarsonic
    Explanation :
    Humans can only hear sound up to about 16KHz (that’s 16,000 cycles per second). Bats emit sounds at typically 2 or 3 times higher pitch than we can hear.