Hello Aspirants. Welcome to Online General Knowledge section in Affairs cloud, which is important for all the competitive exams. We have created Some questions related to General Science(Chemistry) !!!

  1. Battery is an arrangement of one or more cells connected in …………………
    1.Series
    2.Parallel
    3.Both 1 and 2
    4.a fixed manner
    5.None of these
    Answer – 1. Series
    Explanation :
    An electric battery is a device consisting of two or more electrochemical cells connected in series that convert stored chemical energy into electrical energy

  2. Rechargeable batteries are called as …………………..
    1.Primary batteries
    2.Secondary batteries
    3.Fuel cell
    4.Electrochemical cell
    5.None of these
    Answer – 2.Secondary batteries
    Explanation :
    A secondary battery is a portable voltaic cell that is rechargeable.Ex – Lead storage battery

  3. Which of the following is an example of primary batteries ?
    1.Nickel-Cadmium battery
    2.Lead storage battery
    3.Dry cell
    4.All of these
    5.None of these
    Answer – 3.Dry cell
    Explanation :
    A primary battery is a portable voltaic cell that is not rechargeable. Ex- Dry cell

  4. Carbon is a member of group ……………….. in the periodic table.
    1.5
    2.8
    3.11
    4.14
    5.None of these
    Answer – 4.14
    Explanation :
    Carbon is a member of group 14 in the periodic table.

  5. ………………………….. is a process in metallurgy in which a sulfide ore is heated in air
    1.Oxidation
    2.Rosting
    3.Rusting
    4.Reduction
    5.None of these
    Answer – 2.Rosting
    Explanation :
    Roasting is a process in metallurgy in which a sulfide ore is heated in air.The process may convert a metal sulfide to a metal oxide or to a free metal. Example:Roasting ZnS may yield ZnO

  6. ……………….. converts into poisonous when exposed to sunlight
    1.C3H8O3
    2.CHCl3
    3.HCOOH
    4.C6H5OH
    5.None of these
    Answer – 2.CHCl3      
    Explanation :   
    Cholroform converts into poisonous when exposed to sunlight. So it is kept in dark bottles

  7. Which is used to manufacture printer ink ?
    1.Methane
    2.Benzene
    3.Glycol
    4.Ethylene
    5.None of these
    Answer – 1.Methane
    Explanation :
    Methane molecule consists of one carbon and four hydrogen atoms (CH4). It is used to manufacture printer ink

  8. Calorific Value of Petrol and diesel is ……………
    1.55,45
    2.40,50
    3.40,30
    4.50,40
    5.None of these
    Answer – 4.50,40
    Explanation :
    The calorific value of a fuel is the quantity of heat produced by its combustion.
    Petrol – 50
    Diesel – 40

  9. ……………….. are sodium and potassium salts of higher fatty acids
    1.Fertilizers
    2.Detergents
    3.Soaps
    4.Glass
    5.None of these
    Answer – 3.Soaps
    Explanation :
    Soaps are made from fats and oils or their fatty acids.In general, fats/oils from plant origin are high in unsaturated and low in saturated fatty acids. Fats/oils from animal

  10. Bituminous coal contain ……………………… of Carbon
    1.50%
    2.80%
    3.70%
    4.60%
    5.None of these
    Answer – 2.80%
    Explanation :
    Bituminous coal(80% C)or black coal is a relatively softcoal  containing a tarlike substance calledbitumen. It is of higher quality than lignite coal but of poorer quality than anthracite.