Hello Aspirants. Welcome to Online General Knowledge section in Affairs cloud, which is important for all the competitive exams. We have created Some questions related to General Science(Chemistry) !!!

  1. Diamond is a/an…………………….
    1.Insulator
    2.Conductor
    3.Semiconductor
    4.All of these
    5.None of these
    Answer – 1.Insulator
    Explanation :
    Most diamonds are electrical insulators but extremely efficient thermal conductors.
    Diamond is a good conductor of heat because of the strong covalent bonding and low phonon scattering.

  2. Graphite is a/an ………………..
    1.Insulator
    2.Conductor
    3.Semiconductor
    4.All of these
    5.None of these
    Answer – 2.Conductor
    Explanation :
    Graphite is a mineral composed exclusively of the element carbon.Graphite is a conductor of electricity.

  3. …………….. is the process of heating the oxides of elements with cock and flux above their melting point
    1.Refining
    2.Oxidation
    3.Roasting
    4.Smelting
    5.None of these
    Answer – 4.Smelting
    Explanation :
    Smelting is the process of heating the oxides of elements with cock and flux above their melting point.

  4. Metal with lowest density is……………………
    1.Copper
    2.Magnesium
    3.Lithium
    4.Tugsten
    5.None of these
    Answer – 3.Lithium
    Explanation :
    Li density is 0.53 g.cm -3 at 20 °C. Lithium is the first of the alkalis in the periodic table. In nature it’s found like a mixture of the isotopes Li6 and Li7. It’s the lightest solid metal, it’s soft, silvery-white, with a low melting point and reactive.

  5. ……………………. is the metal having the highest melting point
    1.Magnesium
    2.Tungsten
    3.Barrium
    4.Aluminium
    5.None of these
    Answer – 2.Tungsten
    Explanation :
    Tungsten has the highest melting point (3422°C, 6192 °F), lowest vapor pressure (at temperatures above 1650 °C, 3000 °F) and the highest tensile strength.

  6. Which metal is first used by man ?
    1.Nickel
    2.Magnesium
    3.Copper
    4.Aluminium
    5.None of these
    Answer – 3.Copper
    Explanation :
    Copper was the first metal used by man due to it’s low forging heat, but was replaced relatively quickly due to durability issues.

  7. …………………. is called strategic metal
    1.Ni
    2.Cu
    3.Si
    4.Ti
    5.None of these
    Answer – 4.Ti
    Explanation :
    Titanium is called a strategic metal because the metal and its alloys are used in aerospace, marine equipment, air craft frames, chemical industries and chemical reactors.

  8. Most poisonous metal is …………………………
    1.Plutonium
    2.Chromium
    3.Polonium
    4.Arsenic
    5.None of these
    Answer – 1.Plutonium
    Explanation :
    Plutonium with an atomic number of 94.Pu gives off alpha, beta and gamma radiation.

  9. The………………noble gases are found in group 18 of the periodic table.
    1.Eight
    2.Six
    3.Seven
    4.Nine
    5.None of these
    Answer – 2.six
    Explanation :
    The six noble gases are found in group 18 of the periodic table. These elements are Helium, Neon, Argon, Krypton, Xenon, Radon.

  10. Which statement is true ?
    1.All ores are minerals
    2.All minerals are not ores
    3.All ores are not minerals
    4.All minerals are ores
    5.Both 1 and 2
    Answer – 5.Both 1 and 2
    Explanation :
    Metals and their compounds are found in earth as natural elements known as minerals. Ores are minerals from which metals are extracted at low cost with minimum effort. Ores contains metal compounds with a percentage of impurities. All the ores are minerals, but all the minerals are not ores.

Comments are closed.