Current Affairs PDF Sales

GK Questions: General Science(Chemistry) – Set 23

Hello Aspirants.

Welcome to Online General Knowledge section in Affairs cloud, which is important for all the competitive exams. We have created Some questions related to General Science(Chemistry) !!!

  1. Which of the following is used in advertisement sign-boards and decorative lights ?
    1.Nitrogen
    2.Hydrogen
    3.Helium
    4.Neon
    5.None of these
    Answer – 4.Neon
    Explanation :
    Neon lighting consists of brightly glowing, electrified glass tubes or bulbs that contain rarefied neon or other gases. Neon lights are a type of cold cathode gas-discharge light

  2. …………. is not a form of Carbon
    1.Hematite
    2.Lonsdaleite
    3.Graphite
    4.Both 1 and 3
    5.None of these
    Answer – 1.Hematite
    Explanation :
    Hematite, also spelled as haematite, is the mineral form of iron(III) oxide (Fe2O3).

  3. The Ore of Alumium is
    1.Galena
    2.Bauxite
    3.Aluminium Sulphtae
    4.Cinnbar
    5.None of these
    Answer – 2.Bauxite
    Explanation :
    Bauxite ore is the world’s primary source of aluminum. The ore must first be chemically processed to produce alumina (aluminum oxide).

  4. Calve rite is the ore of ……………
    1.Aluminium
    2.Silver
    3.Gold
    4.Platinum
    5.None of these
    Answer – 3.Gold
    Explanation :
    Calve rite is the ore of  Gold.Gold is a chemical element with the symbol Au (from Latin: aurum) and the atomic number 79.

  5. Which of the following is the ore of Mercury ?
    1.Rock Salt
    2.Glance
    3.Cinnbar
    4.Dolomite
    5.None of these
    Answer – 3.Cinnbar
    Explanation :
    Cinnabar and cinnabarite are used to produce liquid mercury (quicksilver), crushed cinnabar ore is roasted in rotary furnaces.

  6. Calamine is the ore of which of the following ?
    1.Magnesium
    2.Sodium
    3.Sulphur
    4.Zinc
    5.None of these
    Answer – 4.Zinc
    Explanation :
    Zinc is a chemical element with symbol Zn and atomic number 30. It is the first element in group 12 of the periodic table. Calamine is a historic name for an ore of zinc.

  7. Bornite and Malachite is the ore of ……………
    1.Calcium
    2.Copper
    3.Carbon
    4.Chlorine
    5.None of these
    Answer – 2.Copper
    Explanation :
    The main ores of copper are:chalcopyrite; bornite; malachite. The ores are extracted by either traditional mining (open pit or underground) or by leaching.

  8. Which is/are the ore of Phosphorous ?
    1.Floreopetite
    2.Phosphoric acid
    3.Phosphorite
    4.Phosphate
    5.Both 1 and 3
    Answer – 5.Both 1 and 3
    Explanation :
    Phosphorite, phosphate rock or rock phosphate is a non-detrital sedimentary rock which contains high amounts of phosphate bearing minerals. The phosphate content of phosphorite is at least 15 to 20%; if it is assumed that the phosphate minerals in phosphorite are hydroxyapatite and fluoroapatite, phosphate minerals contain roughly 18,5 % phosphorus by weight

  9. ………………… is the ore of  Calcium
    1.Calcium Oxide
    2.Lime Stone
    3.Calve Rite
    4.Calcium Pyrites
    5.None of these
    Answer – 2.Lime StoneExplanation :
    Limestone is a sedimentary rock composed largely of the minerals calcite and aragonite, which are different crystal forms of calcium carbonate (CaCO3). Most limestone is composed of skeletal fragments of marine organisms such as coral, forams and molluscs.

  10.  Galena is the ore of which of the following ?
    1.Lead
    2.Carbon
    3.Nickel
    4.Mercury
    5.None of these
    Answer – 1.Lead
    Explanation :
    Galena is a lead sulfide mineral with a chemical composition of PbS. It is the world’s primary ore of lead and is mined from a large number of deposits in many countries. It is found in igneous and metamorphic rocks in medium- to low-temperature hydrothermal veins