Current Affairs PDF Sales

GK Questions: General Science(Chemistry) – Set 22

Hello Aspirants.

Welcome to Online General Knowledge section in Affairs cloud, which is important for all the competitive exams. We have created Some questions related to General Science(Chemistry) !!!

  1. The Wire of Flash bulb is made of ………………..
    1.Aluminium
    2.Magnesium
    3.Sodium
    4.Nickel
    5.None of these
    Answer – 2.Magnesium
    Explanation :
    In 1893, Chauffour made an ancestor of the flash bulb; this had magnesium

  2. One Carat of diamond is equal to ……………………
    1.200m
    2.100m
    3.150m
    4.300m
    5.None of these
    Answer – 1.200m
    Explanation :
    One carat is equal to 0.2 grams

  3. Wood Spirit is which of the following ?
    1.Ethyl Alcohol
    2.Propanol
    3.Methyl Alcohol
    4.Butanol
    5.None of these
    Answer – 3.Methyl Alcohol
    Explanation :
    Wood spirit is a poisonous colorless liquid used as a solvent and fuel; ingestion may cause blindness or death. Called also methyl or wood alcohol.

  4. Which of the following is chief source of Napthalene ?
    1.Moth balls
    2.Mothflakes
    3.Tar Camphor
    4.Coal tar
    5.None of these
    Answer –
    4.Coal tar
    Explanation :
    Naphthalene is an organic compound with formula C 10H 8. It is the simplest polycyclic. Naphthalene is the most abundant single component of coal tar.

  5. Fire fighting clothes are made of ………………….
    1.Asbestos
    2.Amosite
    3.Chrysotile
    4.Actinolite
    5.None of these
    Answer – 1.Asbestos
    Explanation :
    A fire proximity suit is a suit designed to protect a firefighter from high temperatures, especially near fires of extreme temperature such as aircraft fires. Fire proximity suitsfirst appeared during the 1930s, and were originally made of asbestos

  6. If lime water is kept in air, it turns milky due to the presence of
    1.Magnesium Oxide
    2.Carbon di oxide
    3.Calcium Oxide
    4.Carbon monoxide
    5.None of these
    Answer – 2.Carbon di oxide
    Explanation :
    Carbon dioxide passed into limewater gives a milky solution. This isdue to the insoluble suspension of calcium carbonate formed

  7. ……………….. type of fire extinguisher is used for petroleum fire
    1.Wet Chemical
    2.Dry Powder
    3.Water
    4.Foam
    5.None of these
    Answer – 4.Foam
    Explanation :
    Petrolium products are oil & lubricants, we will use foam extiguiser, as it will make a foam cover over the oil and hence cut off the oxygen supply.

  8. Which of the following can form compounds ?
    1.Helium
    2.Neon
    3.Xenon
    4.Radon
    5.None of these
    Answer – 3.Xenon
    Explanation :
    Xenon, with a larger atomic mass, is able to form compounds (with fluorine, for example, to form XeF6).

  9. Maximum permissible  concentration of copper in drinking water is
    1.1 mg/L
    2.0.5 mg/L
    3.2 mg/L
    4.0.2 mg/L
    5.None of these
    Answer – 1.1 mg/L
    Explanation :
    The aesthetic objective (AO) for copper in drinking water is 1.0 mg/L

  10. Au dissolves in …………….
    1.Solution
    2.Acids
    3.Water
    4.Aqua regia
    5.None of these
    Answer – 4.Aqua regia
    Explanation :
    Aqua regia dissolves gold, though neither constituent acid will do so alone, because, in combination, each acid performs a different task. Nitric acid is a powerful oxidizer, which will actually dissolve a virtually undetectable amount of gold, forming gold ions