Current Affairs PDF Sales

GK Questions: General Science(Chemistry) – Set 19

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants. Welcome to Online General Knowledge section in Affairs cloud, which is important for all the competitive exams. We have created Some questions related to General Science(Chemistry) !!!

  1. ………………… is the constituent of tear gas
    1.Ether
    2.Chloropicrin
    3.Ethanol
    4.Ethane
    5.None of these
    Answer – 2.Chloropicrin
    Explanation :
    Chloropicrin, a component of tear gas, is used as a warning agent.

  2. Which Vitamin requires Cobalt for its activity ?
    1.Vitamin B12
    2.Vitamin B4
    3.Vitamin A
    4.Vitamin B10
    5.None of these
    Answer – 1.Vitamin B12
    Explanation :
    Although Cobalt has little direct activity of its own in the body, it is anintegral component of Vitamin B12

  3. Which of the following is is the densest naturally occurring element ?
    1.Platinum
    2.Aluminium
    3.Osmium
    4.Uranium
    5.None of these
    Answer – 3.Osmium
    Explanation :
    Osmium is the densest naturally occurring element, with a density of 22.59 g/cm3

  4. To avoid melting of ice ………………. is used
    1.Butane
    2.Metahne
    3.Acitic acid
    4.Gelatine
    5.None of these
    Answer – 4.Gelatine
    Explanation :
    Gelatin is used to achieve a smooth gel texture and prevent exudation on freezing

  5. The temperature of oxy-acetylene flame is ………………..
    1.2800oC
    2.3200oC
    3.4000oC
    4.1800oC
    5.None of these
    Answer – 2.3200oC
    Explanation :
    Oxygen-acetylene combination produces the highest temperature of around 3200oC

  6. ……………………… is used to check water pollution caused by industrial affluents
    1.Water Hyacinth
    2.Parthenium
    3.Elephant Grass
    4.All of these
    5.None of these
    Answer – 1.Water Hyacinth
    Explanation :
    Water Hyacinth is used to check water pollution caused by industrial affluents

  7. Acetic acid on decarboxylation gives which of the following ?
    1.Ethane
    2.Propane
    3.Butane
    4.Methane
    5.None of these
    Answer – 4.Methane
    Explanation :
    Acetic acid on decarboxylation gives Methane

  8. ……………… is obtained as slag in a blast furnance ?
    1.Calcium Sulphate
    2.Calcium Oxide
    3.Calcium Silicate
    4.Calcium Chloride
    5.None of these
    Answer – 3.Calcium Silicate
    Explanation :
    Calcium silicate hydrate (CSH) solids were prepared from hydrated lime and iron blast furnace slag in an aqueous agitated slurry at 92 degrees

  9. Drying oils contains large proportion of
    1.Cholestrol
    2.Unsaturated fatty acids
    3.Fats
    4.Protien
    5.None of these
    Answer – 2.Unsaturated fatty acids
    Explanation :
    Drying oils contain a large proportion of unsaturated acids like linoleic and linolenic acids. These oils are valuable in paint industry Fatty acids containing double bonds are termed unsaturated

  10. ……………………. are used as fuel in propellant of rockets
    1.Liquid Hydrogen+Liquid Nitrogen
    2.Liquid Argonn+Liquid Oxygen
    3.Liquid Nitrogen+Liquid Oxygen
    4.Liquid Hydrogen+Liquid Oxygen
    5.None of these
    Answer – 4. Liquid Hydrogen+Liquid Oxygen
    Explanation :
    LOX and liquid hydrogen, used in the Space Shuttle orbiter