Hello Aspirants. Welcome to Online General Knowledge section in Affairs cloud, which is important for all the competitive exams. We have created Some questions related to General Science(Chemistry) !!!

  1. The Water gas compositions is ……………………
    1.Carbon-di-oxide and Oxygen
    2.Carbon monoxide and Hydrogen
    3.Carbon monoxide and Nitrogen
    4.Carbon-di-oxide and Oxygen
    5.None of these
    Answer – 2.Carbon monoxide and Hydrogen
    Explanation :
    water gas is a mixture of hydrogen and carbon monoxide

  2. The irritation caused by red ants bite due to which of the following ?
    1.Acetic acid
    2.Oxalic acid
    3.Malonic acid
    4.Formic acid
    5.None of these
    Answer – 4.Formic acid
    Explanation :
    Formicine ants can cause irritation by spraying formic acid

  3. The molecular weight of cellulose varies between ………………
    1.10000 to 100000
    2.50000 to 500000
    3.20000 to 500000
    4.20000 to 100000
    5.None of these
    Answer – 3.20000 to 500000
    Explanation :
    The molecular weight of cellulose varies between 20000 and 500000

  4. Which acid is used in ink remover ?
    1.Acetic acid
    2.Oxalic acid
    3.Malonic acid
    4.Formic acid
    5.None of these
    Answer – 2.Oxalic acid
    Explanation :
    Oxalic acid effectively removes ink, food stains, and many other types of stains

  5. ……………… is the strongest reducing agent
    1.K
    2.Mg
    3.Cu
    4.Ag
    5.None of these
    Answer – 1.K
    Explanation :
    The strongest oxidizing agent is fluorine
    The strongest reducing agent is Potassium

  6. The Unit of dipole moment is ……………
    1.Debey
    2.Newton
    3.Weber
    4.Fermi
    5.None of these
    Answer – 1.Debey
    Explanation :
    The debye (symbol: D) is a CGS unit of electric dipole moment named in honour of the physicist Peter J. W. Debye. It is defined as 1×10^−18

  7. Empirical formula for Chloroform is ……………………
    1.CHC11
    2.CH2C11
    3.CH2C12
    4.CHC13
    5.None of these
    Answer – 4.CHC13
    Explanation :
    Chloroform is an organic compound with formula CHCl₃. It is a colorless, sweet-smelling, dense liquid that is produced on a large scale as a precursor to PTFE and refrigerants, but the latter application is declining.

  8. Which metal forms an amalgam with other metal ?
    1.Aluminium
    2.Tin
    3.Mercury
    4.Lead
    5.None of these
    Answer – 3.Mercury
    Explanation :
    An amalgam is a substance formed by the reaction of mercury with another metal. Almost all metals can form amalgams with mercury

  9. The Viscosity of solid is ……………….
    1.Infinite
    2.Zero
    3.Maximum
    4.Minimum
    5.None of these
    Answer – 1.Infinite
    Explanation :
    when the viscosity is infinite,an infinitely sticky material cannot flow at all and so is solid

  10. The natural gas is formed primarily of 
    1.Butane
    2.Ethane
    3.Methane
    4.Propnae
    5.None of these
    Answer – 2.Methane
    Explanation :
    The natural gas is formed primarily of methane, it can also includeethane, propane, butane and pentane.