Current Affairs PDF Sales

GK Questions: General Science(Chemistry) – Set 16

Hello Aspirants. Welcome to Online General Knowledge section in Affairs cloud, which is important for all the competitive exams. We have created Some questions related to General Science(Chemistry) !!!

  1. ………………….. having strongest intermolecular forces of attraction
    1.Iodine
    2.Sodium
    3.Pottasium
    4.Carbon
    5.None of these
    Answer – 1.Iodine
    Explanation :
    These forces are strongest in large, polarizable molecules.Iodine (I2) is a nonpolar molecule, but it is large (MW: 253.8 g/mol) and has a very polarizable electron cloud.

  2. Which of the following is used for artificial fruit ripening of green fruit ?
    1.Methane
    2.Ethylene
    3.Methylene
    4.Propane
    5.None of these
    Answer – 2.Ethylene
    Explanation :
    Blackberries at various stages of ripeness: unripe (green), ripening (pink and red),when green and artificially ripened after shipment by being gassed with ethylene.

  3. The Radio active element ……………………. used in heart pacemaker
    1.Actinium
    2.Thorium
    3.Radium
    4.Uranium
    5.None of these
    Answer – 4.Uranium
    Explanation :
    Plutonium is formed in nuclear power reactors from uranium. Early heart pacemakers used Pu-238 as the power source.

  4. Galvanized iron is made by coating iron with ……………..
    1.Aluminum
    2.Magnesium
    3.Zinc
    4.Potassium Carbonate
    5.None of these
    Answer – 3.Zinc
    Explanation :
    Galvanizing is a process of coating iron or steel with zinc in order  to provide greater
    protection against corrosion for the iron or steel base.

  5. Water has maximum density at
    1.4oC
    2.13oC
    3.10oC
    4.7oC
    5.None of these
    Answer – 1.4oC
    Explanation :
    Basically, at 4 degrees C the water molecules still have enough energy to move around, but the strength of the hydrogen bonds keeps the molecules close together.Hence Water has maximum density at 4oC

  6. ………………. has same isotopes like Palladium
    1.Sodium
    2.Magnesium
    3.Calcium
    4.Potassium
    5.None of these
    Answer – 3.Calcium
    Explanation :
    Calcium isotopes (mainly Ca-42, Ca-44, Ca-46 and Ca-48) are used extensively in clinical research and mainly in nutritional studies and it has same isotopes like Palladium

  7. Cinnabar is an ore of which of the following ?
    1.Zinc
    2.Lead
    3.Tin
    4.Mercury
    5.None of these
    Answer – 4.Mercury
    Explanation :
    Cinnabar is a toxic mercury sulfide mineral with a chemical composition of HgS.

  8. ……………… is a minute amount of a radio isotope
    1.Pint
    2.Tracer
    3.Radium
    4.Isobar
    5.None of these
    Answer – 2.Tracer
    Explanation :
    A trace radioisotope is a radioisotope that occurs naturally in trace amounts (i.e., extremely small).

  9. The Composition of tritium is ……………………
    1.1 electron, 2 proton, 1 neutrons
    2.2 electron, 1 proton, 1 neutrons
    3.1 electron, 1 proton, 2 neutrons
    4.2 electron, 2 proton, 2 neutrons
    5.None of these
    Answer – 3.1 electron, 1 proton, 2 neutrons
    Explanation:
    Tritium atom contains one proton, two neutrons, and one electron

  10. ………….. is the Triple point of water
    1.273K
    2.373K
    3.300K
    4.424K
    5.None of these
    Answer – 1.273K
    Explanation :
    The triple point of a substance is the temperature and pressure at which the three phases (gas, liquid, and solid) of that substance coexist in thermodynamic equilibrium.
    Triple point of water is 273K