10% OFF | Use Coupon Code “AffairsCloud10” | Expire Anytime

Current Affairs PDF Sales

GK Questions: General Science(Chemistry) – Set 15

Hello Aspirants. Welcome to Online General Knowledge section in Affairs cloud, which is important for all the competitive exams. We have created Some questions related to General Science(Chemistry) !!!

  1. Who suggested that matter possesses dual nature
    1.De-Brogile
    2.Planck
    3.Heisenberg
    4.Newton
    5.None of these
    Answer – 1.De-Brogile
    Explanation :
    De-Brogile suggested that matter possesses dual nature. It has wave nature as well as particle nature.

  2. ……………. is a technique in which solvent molecules moves from the solution of higher concentration to lower concentration
    1.Steam Distillation
    2.Reverse Osmosis
    3.Crystallisation
    4.Chromotography
    5.None of these
    Answer – 2.Reverse Osmosis
    Explanation :
    Reverse Osmosis is a technique in which solvent molecules moves from the solution of higher concentration to lower concentration when they are separated by semipermeable membrane and excess pressure is applied to the higher concentration solution

  3. Catalysis is called ………………. When reactant and Catalyst are in same phase
    1.Heerogenous
    2.Autocatalysis
    3.Corrosion
    4.Homogenous
    5.None of these
    Answer – 4.Homogenous
    Explanation :
    Catalysis is called Homogenous When reactant and Catalyst are in same phase
    Catalysis is called Heterogenous When reactant and Catalyst are in different phase

  4. Which Charcoal adsorbs colouring matter and odoriferous gases ?
    1.Activated Charcoal
    2.Animal Charcoal
    3.Wood Charcoal
    4.All of these
    5.None of these
    Answer – 3.Wood Charcoal
    Explanation :
    Wood Charcoal adsorbs colouring matter and odoriferous gases, thus used in decolourising sugar solutions and in gas masks

  5. ……………… is used as a solvent for Oil fat and in dry cleaning
    1.C6 H6
    2.C6 H12O6
    3.C6H5OH
    4.C2H5OH
    5.None of these
    Answer – 1.C6 H6
    Explanation :
    Benzene(C6 H6) is used as a solvent for Oil fat and in dry cleaning.Sodium Benzate is a food preservative

  6. ……………… is also called as Marsh gas
    1.Propane
    2.Methylene
    3.Ethane
    4.Methane
    5.None of these
    Answer – 4.Methane
    Explanation :
    Marsh gas, which is also called methane, is produced by the anaerobic bacterial decomposition of vegetable matter and the rumen of herbivorous animals.

  7. Catalysis is called ………………. When one of the product increases the rate of the reaction
    1.Heerogenous
    2.Autocatalysis
    3.Corrosion
    4.Homogenous
    5.None of these
    Answer – 2.Autocatalysis
    Explanation :
    Catalysis is called  Autocatalysis When one of the product increases the rate of the reaction

  8. ……………….. is required to separate the ions of an ionic compound
    1.Electronic Energy
    2.Lattice Energy
    3.Kinetic Energy
    4.Potential Energy
    5.None of these
    Answer – 2.Lattice Energy
    Explanation :
    Lattice energy is a measure of the energy contained in the crystal lattice of a compound, equal to the energy that would be released if the component ions were brought together from infinity.This energy is required to separate the ions of an ionic compound

  9. Munz metal is an alloy of ………………………….
    1.Copper and Tin
    2.Lead and Copper
    3.Copper and Zinc
    4.Lead and Tin
    5.None of these
    Answer – 3.Copper and Zinc
    Explanation :
    Munz metal is an alloy of Copper(60%) and Zinc(40%).It is used for making coins

  10. Which is used to determine the electronic configuration of an atom ?
    1.Heisenberg Principle
    2.De-Brogile concept
    3.Planck’s Quantum theory
    4.Aufbau Principle
    5.None of these
    Answer – 4.Aufbau Principle
    Explanation :
    The Aufbau principle determines an atom’s electron configuration by adding electrons to atomic orbitals following a defined set of rules.