Hello Aspirants. Welcome to Online General Knowledge section in Affairs cloud, which is important for all the competitive exams. We have created Some questions related to General Science(Chemistry) !!!

  1. ……………. Is the purest form of Iron
    1.Wrought Iron
    2.Pig Iron
    3.Cast Iron
    4.Steel
    5.None of these
    Answer – 1.Wrought Iron
    Explanation :
    wrought iron contains 0.12 to 0.25% carbon and it is the purest form of iron.

  2. A solid may be made up of ………………..
    1.Atoms
    2.Ions
    3.Molecules
    4.All of these
    5.None of these
    Answer – 4.All of these
    Explanation :
    A solid may be made up of  Atoms Ions Molecules.The forces between the atoms in a solid can take a variety of forms.

  3. Of the 20 amino acids in your body’s proteins ……….. are essential to your diet
    1.3
    2.6
    3.2
    4.9
    5.None of these
    Answer – 4.9
    Explanation :
    Of the 20 amino acids in your body’s proteins, nine are essential to your diet because your cells cannot manufacture them: histidine, isoleucine, leucine, lysine, methionine, phenylalanine, threonine, tryptophan and valine.

  4. Bucky balls is an allotropic form of which of the following ?
    1.Oxygen
    2.Carbon
    3.Hydrogen
    4.Calcium
    5.None of these
    Answer – 2.Carbon
    Explanation :
    Spherical fullerenes are also called Buck minster fullerene (buckyballs), and they expanded the number of known carbon allotropes

  5. …………………… is made up of Toluene
    1.Acetone
    2.Propane
    3.Phenol
    4.Saccharin
    5.None of these
    Answer – 4.Saccharin
    Explanation :
    Saccharin is an artificial sweetener with effectively no food energy which is about 300–400 times as sweet as sucrose or table sugar. It is made from Toluene

  6. Angle in water molecule is ……………………
    1.104.50
    2.100.50
    3.140.50
    4.105.40
    5.None of these
    Answer – 1.104.50
    Explanation :
    The result is a distorted tetrahedral arrangement in which the H—O—Hangle is 104.5°

  7. ………….. isotopes have odd atomic number
    1.67
    2.73
    3.86
    4.58
    5.None of these
    Answer – 3.86
    Explanation :
    So far 86 isotopes have odd atomic number

  8. …………. Percentage of calcium in calcium carbonate
    1.40%
    2.35%
    3.55%
    4.60%
    5.None of these
    Answer – 1.40%
    Explanation :
    In 1500mg Calcium carbonate contain 40% calcium

  9. The diameter of an atom ranges from ……………….
    1.0.001nm to 0.004nm
    2.0.02nm t0 0.05nm
    3.0.1nm to 0.5nm
    4.0.1nm to 0.2nm
    5.None of these
    Answer – 3.0.1nm to 0.5nm
    Explanation :
    An atom is a million times smaller than the thickest human hair. The diameter of an atom ranges from about 0.1 to 0.5 nanometers (1 × 10-10 m to 5 × 10-10 m)

  10. 1Which is Carnalite ?
    1.KMgCl3 H2O
    2.KMgCl3 6(H2O).
    3.KCl3 4(H2O).
    4.KMg H2O
    5.None of these
    Answer – 2. KMgCl3 6(H2O).
    Explanation :
    Carnallite is an evaporite mineral, a hydrated potassium magnesium chloride with formula KMgCl3 6(H2O). It is variably colored yellow to white, reddish, and sometimes colorless or blue.