Hello Aspirants. Welcome to Online General Knowledge section in Affairs cloud, which is important for all the competitive exams. We have created Some questions related to General Science(Chemistry) !!!

  1. Which one of the following is the largest composition of Coal gas ?
    1.Nitrogen
    2.Hydrogen
    3.Methane
    4.Oxygen
    5.None of these
    Answer – 3.Methane
    Explanation :
    Methane, Carbon Monoxide and Hydrogen are the major constituent in coal gas

  2. …………………….. is/ are an allotrope of carbon
    1.Graphene
    2.Diamond
    3.Graphite
    4.Fullerenes
    5.All of these
    Answer – 5.All of these 
    Explanation :
    The allotropes of carbon include diamond (where the carbon atoms are bonded together in a tetrahedral lattice arrangement),graphite (where the carbon atoms are bonded together in sheets of a hexagonal lattice),graphene (single sheets of graphite), and fullerenes (where the carbon atoms are bonded

  3. The yellow colour of Topaz crystal is due to the presence of …………………….
    1.Ferrous Oxide
    2.Nitrogen Oxide
    3.Calcium Oxide
    4.Aluminum fluorosilicate
    5.None of these
    Answer – 4. Aluminum fluorosilicate
    Explanation :
    The yellow colour of Topaz crystal is due to the presence of Aluminum fluorosilicate

  4. A mixture of ……………. % of Oxygen and ………% of Carbon-di-oxide is called carbogen
    1.80,20
    2.5,90
    3.95,5
    4.35,65
    5.None of these
    Answer – 3.95,5
    Explanation :
    Carbogen, also called Meduna’s Mixture after its inventor Ladislas Meduna, is a mixture of carbon dioxide and oxygen gas. A carbogen mixture of 95% oxygen and 5% carbon dioxide used

  5. Which inert gas is present in the atmospheric air in negligible quantity?
    1.Argon
    2.Helium
    3.Neon
    4.Radon
    5.None of these
    Answer – 4.Radon
    Explanation :
    Radon is a chemical element with symbol Rn and atomic number 86. It is a radioactive, colorless, odorless, tasteless noble gas, occurring naturally as a decay product of radium

  6. Limestone added as …………………. in the extraction of iron
    1.Flux
    2.Slag
    3.Gangue
    4.Catalyst
    5.None of these
    Answer – 1.Flux
    Explanation :
    Limestone used as a flux which is used to remove impurities (such as silica (SiO2)) in the ore to forms a slag which melts and collects above the iron at the bottom of the furnace.

  7. Starch Iodide paper is used for the test of ………………..
    1.Reducing agent
    2.Oxidizing agent
    3.Chlorine
    4.Nitrogenoxides
    5.None of these
    Answer – 2.Oxidizing agent
    Explanation :
    Starch iodide paper is an indicator for strong oxidising agents

  8. …………….. was the first organic compound to be synthesized in laboratory from non-living sources
    1.Etahne
    2.Alcohol
    3.Ether
    4.Urea
    5.None of these
    Answer – 4.Urea
    Explanation :
    Urea was the first organic compound to be prepared in lab

  9. Solder is an alloy of ………………..
    1.Copper and Tin
    2.Copper and Zinc
    3.Lead and Tin
    4.Copper and Zinc
    5.None of these
    Answer – 3.Lead and Tin
    Explanation :
    Electrical solder is an alloy of tin and lead. Solder can be made by heating together the metals lead and tin

  10. Calorific Value of wood is ………………….
    1.17 kJ/g
    2.27 kJ/g
    3.42 kJ/g
    4.35 kJ/g
    5.None of these
    Answer –1.17 kJ/g
    Explanation :
    Calorific Value of wood is 17-18 kJ/g