Hello Aspirants. Welcome to Online General Knowledge section in Affairs cloud, which is important for all the competitive exams. We have created Some questions related to General Science(Chemistry) !!!

  1. The Lewis acids are ……………….
    1.Electron  repeller
    2.Electron Affinity
    3.Electron Adsorbant
    4.Electron Deficients
    5.None of these
    Answer – 4.Electron Deficients
    Explanation :
    Electron-deficient molecules (those with less than an octet of electrons) are Lewis acids

  2. The number of fundamental particles in an atom of the lightest isotope carbon are
    1.8
    2.12
    3.18
    4.20
    5.None of these
    Answer – 3.18
    Explanation :
    The number of fundamental particles in an atom of the lightest isotope carbon are 18

  3. The Octet rule does not always hold for which of the following elements ?
    1.S
    2.P
    3.F
    4.D
    5.None of these
    Answer – 2.P
    Explanation :
    The octet rule refers to the tendency of atoms to prefer to have eight electrons in the valence shell. When discussing the octet rule, we do not consider d or f electrons. Only the s and p electrons are involved in the octet rule.but the Octet rule does not always hold for P

  4. Shielding effect across the period is ……………………
    1.Constant
    2.Increasing
    3.Decreasing
    4.Decreasing and Increasing
    5.None of these
    Answer – 1.Constant
    Explanation :
    Shielding effect across the period is constant

  5. The number of isotopes of elements with even mass number and even atomic number are
    1.154
    2.123
    3.145
    4.134
    5.None of these
    Answer – 1.154
    Explanation :
    The number of isotopes of elements with even mass number and even atomic number are 154

  6. Unit rate of reaction is ………………….
    1.Moles dm -1 sec -1
    2.Moles dm -1 sec -2
    3.Moles dm -3 sec -2
    4.Moles dm -3 sec -1
    5.None of these
    Answer – 4.Moles dm -3 sec -1
    Explanation :
    Unit rate of reaction is Moles dm -3 sec -1

  7. Geometric Isomerism found in ……………..
    1.Alkynes
    2.Alkenes
    3.Alkanes
    4.All of these
    5.None of these
    Answer – 2.Alkenes
    Explanation :
    Cis/trans isomerism(geometric isomerism) is a term used in organic chemistry to refer to the stereoisomerism engendered in the relative orientation of functional groups within a molecule

  8. Litmus is obtained from …………………..
    1.protozoa
    2.Fungus
    3.archaea
    4.Lichens
    5.None of these
    Answer – 4.Lichens
    Explanation :
    Litmus is a water soluble mixture of different dyes extracted from lichens. It is often absorbed onto filter paper to produce one of the oldest forms of pH indicator, used to test materials for acidity.

  9. Rock salt is a mineral containing which of the following ?
    1.Cadmium
    2.Nitrogen Oxide
    3.Sodium chloride
    4.Chlorine
    5.None of these
    Answer – 3.Sodium chloride
    Explanation :
    Rock salt is a mineral form and is isometric crystals of Sodium Chloride. It may also contain other elements like magnesium, potassium, etc

  10. Which of the following is Dry ice ?
    1.Solid carbon dioxide
    2.Solid carbon monoxide
    3.Liquid carbon dioxide
    4.Liquid carbon monoxide
    5.None of these
    Answer – 1.Solid carbon dioxide
    Explanation :
    Dry ice, sometimes referred to as “cardice” (chiefly by British chemists), is the solid form of carbon dioxide. It is used primarily as a cooling agent