Hello Aspirants. Welcome to Online General Knowledge section in Affairs cloud, which is important for all the competitive exams. We have created Some questions related to General Science(Chemistry) !!!

  1. The…………… acid is present in lemon
    A.Tartaric acid
    B.Citric Acid
    C.Latic Acid
    D.Marlic acid
    E.None of these
    Answer – B.Citric Acid
    Explanation :
    Lemon contains 5% to 6% citric acid which gives a sour taste.
    Lemon – Citros(Sciecntific name)

  2. Which of the following metal is present in hemoglobin ?
    A.Calcium
    B.Magnesium
    C.Iron
    D.Vitamin – C
    E.None of these
    Answer – C.Iron
    Explanation :
    In haemoglobin the proteins α and β subunits are in red and blue and the iron-containing heme groups in green.It is involved in the transport of other gases.

  3. Chemical name of  Vitamin A is ……………………………
    A.Niacin
    B.Riboflavin
    C.Biotin
    D.Retinol
    E.None of these
    Answer – D. Retinol
    Explanation :
    Vitamin A – Retinol is the chemical name of  Vitamin A
    Deficiency Disease – Night blindness,Keratomalacia

  4. Grapes contain which of the following acid ?
    A.Amino acid
    B.CitricAcid
    C.Tartaric acid
    D.Mallic acid
    E.None of these
    Answer – C.Tartaric acid
    Explanation :
    Tartaric acid is also present in bananas, and tamarinds.
    Vitis vinifera – Scientific name of grapes

  5. Human bone contain which of the following ?
    A.Pottasium
    B.Oxygen
    C.Carbon –di-oxide
    D.Carbon
    E.None of these
    Answer – D.Carbon
    Explanation :
    Human bone contains calcium, carbon, phosphorous.

  6. ……………… is a form of chemical bonding that is characterised by the sharing of electrons between 2 atoms
    A.Coordinate Bond
    B.Covalent Bond
    C.Chemical Bond
    D.Ionic Bond
    E.None of these
    Answer – B.Covalent Bond
    Explanation :
    Bond may be single /double /triple depend upon the number of sharing electrons

  7. pH value of rain water is …………..
    A.6.5-7.5
    B.7.5
    C.6.0
    D.4.8 – 8.4
    E.None of these
    Answer – C.6.0
    Explanation :
    pH value is a measure of acidity or basicity of a solution

  8. The process of conversion of a liquid into vapours at any temperature below its boiling point is called …………………………..
    A.Melting
    B.Condensation
    C.Sublimation
    D.Evaporation
    E.None of these
    Answer – D.Evaporation
    Explanation :
    Evaporation is a fundamental part of the water cycle and is constantly occurring throughout nature.
    Ex: Water –Boiling – gas

  9. All atoms of the same element have the same number of…………… 
    A.Protons
    B.Nuetrons
    C.Electrons
    D.Protons and Nuetrons
    E.None of these
    Answer – A.Protons
    Explanation :
    All atoms of the same element have the same number of protons. This number is used to arrange the elements in the periodic table, beginning with hydrogen

  10. Mallic acid is present in which of the following fruit ?
    A.Apple
    B.Lemon
    C.Orange
    D.Goya
    E.None of these
    Answer – A.Apple
    Explanation :
    Apple production – China, US and Italy
    Malus domestica – Apple scientific name

Comments are closed.