Hello Aspirants. Welcome to Online General Knowledge section in Affairs cloud, which is important for all the competitive exams. We have created Some questions related to General Science(Biology) !!!

  1. Humans are ………………..
    1.Autotriphs
    2.Chemoautotrophs
    3.Archaneans
    4.Heterotrophs
    5.None of these
    Answer – 4.Heterotrophs
    Explanation :
    Heterotrophs must consume autotrophs to obtain their energy and are therefore also called consumers. These include all animals from reptiles to humans.

  2. In seed plants, the immature male gametophyte is also known as ………………
    1.Cone
    2.Sperm
    3.Pollen
    4.Seed
    5.None of these
    Answer – 3.Pollen
    Explanation :
    As in animals, female and male gametes are called, respectively, eggs and sperm.In the seed plants, the microgametophyte is called pollen

  3. Red blood cells and white blood cells are produced in …………….
    1.Red bone marrow
    2.Spongy bone
    3.Compact bone
    4.Yellow bone marrow
    5.None of these
    Answer – 1.Red bone marrow
    Explanation :
    Red bone marrow(hematopoietic) produces red blood cells, white blood cells and platelets

  4. Fats and Oils are …………………….
    1.Carbohydrates
    2.Lipids
    3.Protiens
    4.Acids
    5.None of these
    Answer – 2.Lipids
    Explanation :
    The triesters of fatty acids with glycerol (1,2,3 trihydroxypropane) compose the class of lipids known as fats and oils.

  5. Viruses are not responsible for which disease ?
    1.AIDS
    2.Flu
    3.Malaria
    4.Cold
    5.None of these
    Answer – 3.Malaria
    Explanation :
    The Plasmodium parasite that causes malaria is neither a virus nor a bacterium

  6. Which is the largest gland in the human body ?
    1.Kidney
    2.Pancreas
    3.Liver
    4.Thyroid
    5.None of these
    Answer – 3.Liver
    Explanation :
    Liver is the largest gland in human body. It weighs approximately 1200-1500 g or, on average, one fiftieth of the total adult body weight.

  7. Food is normally digested in the ……………………
    1.Small intestines
    2.Large intestines
    3.Liver
    4.Stomach
    5.None of these
    Answer – 1.Small intestines
    Explanation :
    As the food is digested in the small intestine and dissolved into the colon, where they remain, usually for a day

  8. Ricketts is a disease of ……………………….
    1.Tissue
    2.Bones
    3.Eye
    4.Ear
    5.None of these
    Answer – 2.Bones
    Explanation :
    Rickets is a childhood bone disorder in which bones soften and become prone to fractures and deformity. Rickets is a disorder caused by a lack of vitamin D, calcium, or phosphate

  9. Fats are stored within specialised cells called ………………………..
    1.Adipocytes
    2.Epidermis
    3.Epithelium
    4.Liver
    5.None of these
    Answer – 1. Adipocytes     
    Explanation :
    Fats are stored within specialised cells called adipocytes. Fatty acids and glycerol are converted into triacylglycerols (triglycerides) which are stored within the adipocytes primarily as an energy store.

  10. …………………………….of the Endocrine glands is known as master gland?
    1.Adrenal
    2.Spleen
    3.Pituitary
    4.Thyroid
    5.None of these
    Answer – 3.Pituitary 
    Explanation :
    The pituitary is an important gland in the body and it is often referred to as the ‘master gland’, because it controls several of the other hormone glands

Comments are closed.