Hello Aspirants. Welcome to Online General Knowledge section in Affairs cloud, which is important for all the competitive exams. We have created Some questions related to General Science(Biology) !!!

  1. Which of the following carry pure blood from the heart ? 
    1.Diastole
    2.Systole
    3.Veins
    4.Arteries
    5.None of these
    Answer –4.Arteries
    Explanation :
    Arteries carry blood (with oxygen) from your heart out to your body, while veins carry blood (without oxygen) from your body to your heart.

  2. The ……………………. kidney is placed a little higher than the……………….. kidney
    1.left, right
    2.right, left
    Answer –1.left, right
    Explanation :
    The left kidney is located slightly more superior than the right kidney due to the larger size of the liver on the right side of the body.

  3. ………………….. are the functional and structural unit of kidney
    1.Urethra
    2.Urochrome
    3.Nephrons
    4.Cloaca
    5.None of these
    Answer – 3.Nephrons
    Explanation :
    The nephrons are the basic structural and functional unit of the kidney. Its chief function is to regulate the concentration of water and soluble substances like sodium salts by filtering the blood, reabsorbing what is needed and excreting the rest as urine

  4. Which of the following is absent in birds ?
    1.Ureters
    2.Urinary bladder
    3.Nervous system
    4.Urethra
    5.None of these
    Answer – 2.Urinary bladder
    Explanation :
    Birds evolved from a diapsid reptile. All known diapsid reptiles (crocodilians, lizards, snakes, and the tuatara) are uricotelic, which means they excrete uric acid as nitrogen waste. Uric acid is insoluble Since birds do not have a separate opening for the urinary tract, both the uric acid and the feces come out of the same opening, the cloaca.

  5. ………………… is found only in animals and absent in plants
    1.Ureters
    2.Urethra
    3.Excretory system
    4.Nervous System
    5.None of these
    Answer – 4.Nervous System
    Explanation :
    The nervous system develops from ectoderm and is found only in animals and absent in plants. The study of nervous system and receptors is called neurology.

  6. Which is deal with visual analysis, auditory etc ?
    1.Forebrain
    2.Midbrain
    3.Hindbrain
    4.All of these
    5.None of these
    Answer – 2.MidbrainExplanation :
    The midbrain or mesencephalon is a portion of the central nervous system associated with vision, hearing, motor control, sleep/wake, arousal (alertness), and temperature regulation.

  7. How many spinal nerves found in humans ?
    1.15pairs
    2.12 pairs
    3.31 pairs
    4.30pairs
    5.None of these
    Answer – 3.31 pairs
    Explanation :
    A spinal nerve is a mixed nerve, which carries motor, sensory, and autonomic signals between the spinal cord and the body. In the human there are 31 pairs of spinal nerves, one on each side of the vertebral column.

  8. ………………….. is bean shaped, chocolate brown structure lying in the abdomen
    1.Heart
    2.Urethra
    3.Uters
    4.Kidney
    5.None of these
    Answer – 4.Kidney
    Explanation :
    The kidneys are bean-shaped organs that serve several essential regulatory roles in vertebrates. They remove excess organic molecules from the blood, and it is by this action that their best-known function is performed the removal of waste products of metabolism

  9. Which is responsible for blood clotting ?
    1.Thrombocytes
    2.Plasma
    3.Erythrocytes
    4.Leukocytes
    5.None of these
    Answer – 1.Thrombocytes
    Explanation :
    Platelets, also called are a component of blood whose function (along with the coagulation factors) is to stop bleeding by clumping and clotting blood vessel injuries.

  10. ………………..carry impure blood from the heart
    1.Diastole
    2.Systole
    3.Veins
    4.Arteries
    5.None of these
    Answer – 3.Veins
    Explanation :
    Arteries carry blood (with oxygen) from your heart out to your body, while veins carry blood (without oxygen) from your body to your heart.

Comments are closed.