Hello Aspirants. Welcome to Online General Knowledge section in Affairs cloud, which is important for all the competitive exams. We have created Some questions related to General Science(Biology) !!!

  1. Carbohydrates contain Carbon, Hydrogen and Oxygen are in the ratio ………………..
    1.1:2:2
    2.1:1:2
    3.2:1:1
    4.1:2:1
    5.None of these
    Answer – 4.1:2:1
    Explanation :
    Carbohydrates are technically hydrates of carbon,structurally it is more accurate to view them as polyhydroxy aldehydes and ketones.

  2. Amphibians heart is divided into ………………….. chambers
    1.3
    2.4
    3.2
    4.5
    5.None of these
    Answer – 1.3
    Explanation :
    The heart is a muscular organ in humans and other animals, which pumps blood through the blood vessels of the circulatory system. Amphibians heart is divided into 3 chambers

  3. The wall of the heart is made up of …………….. layers
    1.Two
    2.Three
    3.Five
    4.Eight
    5.None of these
    Answer – 2.Three
    Explanation :
    The wall of the heart is made up of three layers: epicardium, myocardium, and endocardium.

  4. The chambers which receives the blood from body tissues are called ……………
    1.Ventricles
    2.Pericardium
    3.Auricles
    4.Aorta
    5.None of these
    Answer – 3.Auricles
    Explanation :
    The chambers which receives the blood from body tissues are called Auricles

  5. Breathing rate of human is ………………………
    1.12-15/mon
    2.15-18/min
    3.20-25/min
    4.18-20/min
    5.None of these
    Answer – 4.18-20/min
    Explanation :
    Actual breathing rate is about 18-20 breaths/min

  6. ……………………… is breathing out of air
    1.Expiration
    2.Respiration
    3.Inspiration
    4.Digestion
    5.None of these
    Answer – 1.Expiration
    Explanation :
    The process of breathing out of air into the lungs is inspiration, or exhalation.

  7. ……………………. is the process of intake of air
    1.Expiration
    2.Respiration
    3.Inspiration
    4.Digestion
    5.None of these
    Answer – 3.Inspiration
    Explanation :
    The process of taking air into the lungs is inspiration, or inhalation

  8. Fishes have only …………………………….. heart
    1.Three chambered
    2.One  chambered
    3.Two chambered
    4.Four  chambered
    5.None of these
    Answer – 3.Two chambered
    Explanation :
    Fishes have only two chambered heart – one auricle and one Ventricle

  9. The champers of heart which pump blood to body tissues are called ………………….
    1.Ventricles
    2.Pericardium
    3.Auricles
    4.Aorta
    5.None of these
    Answer – 1.Ventricles
    Explanation :
    The champers of heart which pump blood to body tissues are called Ventricles

  10. In humans, other mammals, and birds, the heart is divided into how many chambers ?
    1.Three
    2.Two
    3.Four
    4.Six
    5.None of these
    Answer – 3.Four
    Explanation :
    The heart is a muscular organ in humans and other animals, which pumps blood through the blood vessels of the circulatory system. In humans, other mammals, and birds, the heart is divided into four chambers: upper left and right atria; and lower left and right ventricles.

Comments are closed.