Current Affairs PDF Sales

GK Questions: General Science(Biology) – Set 3

Hello Aspirants. Welcome to Online General Knowledge section in Affairs cloud, which is important for all the competitive exams. We have created Some questions related to General Science(Biology) !!!

  1. ………………… is the basic structural and functional unit of all known living organisms
    1.The Chromosome
    2.The Cell
    3.The Cell wall
    4.The Plasma
    5.None of these
    Answer – 2.The Cell
    Explanation :
    The Cell is the basic structural and functional unit of all known living organisms. It is the smallest unit of life and is often called the building block of life.

  2. The first living cell was discovered by ……………….
    1.Leeuwenhoek
    2.Theophrastus
    3.Aristotle
    4.Lamarck
    5.None of these
    Answer – 1.Leeuwenhoek
    Explanation :
    The cell walls observed by Hooke gave no indication of the nucleus and other organelles found in most living cells. The first man to witness a live cell under a microscope was Anton van Leeuwenhoek, who in 1674 described the algae Spirogyra.

  3. Who is known as “Father of Botany” ?
    1.Leeuwenhoek
    2.Aristotle
    3.Lamarck
    4.Theophrastus
    5.None of these
    Answer – 4.Theophrastus
    Explanation :
    Botany is the scientific study of plants. The ancient Greek Theophrastus  is known as the father or founder of botany.

  4. The scientists who gave the his thought for the first time about the life of plants and animal was ……………………
    1.Theviranus
    2.Dr. Jagadish Chandra Bose
    3.Aristotle
    4.Charles Darwin
    5.None of these
    Answer – 3.Aristotle
    Explanation :
    Aristotle also known as father of Biology and Father of Zoology.
    Aristotle was a Greek philosopher and scientist born in the city of Stagira, Chalkidice, on the northern periphery of Classical Greece

  5. The study of cell is called ………………………..
    1.Biology
    2.Zoology
    3.Botany
    4.Cytology
    5.None of these
    Answer – 4.Cytology
    Explanation :
    The study of cell structure came to be called cytology and that of tissues histology. In the 20th cent. appreciation of the biochemistry of the cell has flourished, along with a better understanding of its structure;cell biology now integrates both chemical and structural information

  6. ………………………. is called as power house of the cell
    1.Plastids
    2.Mitochondria
    3.Cell wall
    4.Endoplasmic Recticulum
    5.None of these
    Answer – 2.Mitochondria
    Explanation :
    Because it stepwise oxidation of fuel occurs which result in release of chemical energy.This energy is stored in the form of ATP

  7. Bead like structure found on chromosome are called ……………………….
    1.Genes
    2.Centrosomes
    3.Cell
    4.Ribosomes
    5.None of these
    Answer – 1.GenesExplanation :
    Chromosome is thread like structure found in the nucleus and bead like structure found on chromosome are called genes

  8. What is the Chemical name of fats ?
    1.Biotin
    2.Retinol
    3.Lipids
    4.Thiamine
    5.None of these
    Answer – 3.Lipids
    Explanation :
    Lipids – Fats
    Fats are also the compounds of Carbon, Hydrogen and Oxygen. The main source of fats are ghee, butter, almond, cheese etc.

  9. …………………. is a process in which the respired oxygen is used in the oxidation of food resulting in the release of energy
    1.Aerobic Respiration
    2.Anaerobic Respiration
    3.Digestion
    4.Respiration
    5.None of these
    Answer – 4.Respiration
    Explanation :
    Respiration is a process in which the respired oxygen is used in the oxidation of food resulting in the release of energy.
    In the presence of Oxygen – Aerobic Respiration
    In the absence of Oxygen – Anaerobic Respiration

  10. A new born baby’s heart weight is about ……………………
    1.100g
    2.20g
    3.50g
    4.150g
    5.None of these
    Answer – 2.20g
    Explanation :
    A new born baby’s heart weight is about 20g and average heart weight of men is 280-340g while in women is 230-280g