Current Affairs PDF Sales

GK Questions: General Science(Biology) – Set 26

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online General Knowledge section in Affairs cloud, which is important for all the competitive exams. We have created Some questions related to General Science(Biology) !!!

Click Here To Attend All Biology Quiz

  1. Young people will have ______________ taste buds
    1.1000
    2.10000
    3.100000
    4.1000000
    5.None of these
    Answer – 3.100000
    Explanation :
    The average human has about 10,000 taste buds and Young people will have 1, 00, 000 taste buds

  2. Albinism in humans is a congenital disorder characterized by the complete or partial absence of pigment in which parts of human body?
    1.Eyes
    2.Hair
    3.Skin
    4.All of these
    5.None of these
    Answer – 4.All of these
    Explanation :
    Albinism in humans is a congenital disorder characterized by the complete or partial absence of pigment in the skin, hair and eyes.

  3. Which of the following is a parts of the endocrine system ?
    1.Reproductive glands
    2.Pituitary gland
    3.Hypothalamus
    4.Adrenal glands
    5.All of these
    Answer –5.All of these
    Explanation :
    The endocrine system is the collection of glands that produce hormones that regulate metabolism, growth and development, tissue function, sexual function, reproduction, sleep, and mood, among other things.
    The major glands that make up the human endocrine system include the Hypothalamus, Pituitary gland, Thyroid, parathyroids, Adrenal glands, Pineal body, Reproductive glands, pancreas.

  4. One gram of carbohydrate yields _____ calories
    1.4
    2.9
    3.6
    4.5
    5.None of these
    Answer –1.4
    Explanation :
    Protein and carbohydrates both contain 4 calories per gram, while fat provides 9 calories per gram.

  5. One gram of fat yields how many calories ?
    1.9
    2.6
    3.4
    4.8
    5.None of these
    Answer – 1.9
    Explanation :
    Protein and carbohydrates both contain 4 calories per gram, while fat provides 9 calories per gram.

  6. Protein contains ___________ calories per gram
    1.6
    2.5
    3.4
    4.2
    5.None of these
    Answer – 3.4
    Explanation :
    Protein and carbohydrates both contain 4 calories per gram, while fat provides 9 calories per gram.

  7. ____________is defined as the type of cell division that produce two identical cells from parent cells
    1.Mitosis
    2.Fusion
    3.Heterosis
    4.Meiosis
    5.None of these
    Answer – 1.Mitosis
    Explanation :
    Mitosis is a process of nuclear division in eukaryotic cells that occurs when a parent cell divides to produce two identical daughter cells.

  8. Meiosis is a process where a single cell divides twice to produce how many cells  ?
    1.2
    2.4
    3.3
    4.8
    5.None of these
    Answer –2.4
    Explanation :
    Meiosis is a type of cell division that reduces the number of chromosomes in the parent cell by half and produces four gamete cells. This process is required to produce egg and sperm cells for sexual reproduction.

  9. Which of the following is used as vaccine for Tetanus ?
    1.Recombivax
    2.Toxoid
    3.PedvaxHIB
    4.Havrix
    5.None of these
    Answer – 2.Toxoid
    Explanation :
    Tetanus vaccine, also known as tetanus toxoid (TT), is an inactive vaccine used to prevent tetanus.

  10. Gastric juice is a fluid secreted by glands it contains which acid ?
    1.Amino acids
    2.Lactic acid
    3.Hydrochloric acid
    4.Fatty acids
    5.None of these
    Answer –3.Hydrochloric acid
    Explanation :
    Gastric juice is a fluid secreted by glands lining the inside of the stomach. It contains hydrochloric acid and enzymes, such as pepsin, that aid in digestion.