Hello Aspirants.

Welcome to Online General Knowledge section in Affairs cloud, which is important for all the competitive exams. We have created Some questions related to General Science(Biology) !!!

  1. The amoeba is a tiny ………… organism
    1.One-celled
    2.Two -celled
    3.Three-celled
    4.Multi-Celled
    5.None of these
    Answer – 1.One-celled
    Explanation :
    The amoeba often called amoeboid, is a type of cell or organism which has the ability to alter its shape, primarily by extending and retracting pseudopods.

  2. Almond is related to
    1.Fruit
    2.Seed
    3.Root
    4.Leaf
    5.Stem
    Answer – 2.Seed
    Explanation :
    The edible part of an almond that we call a nut is actually a seed

  3. Azadirachata indica is the scientific name of
    1.Jack Fruit
    2.Mango Tree
    3.Neem Tree
    4.Banyan Tree
    5.None of these
    Answer – 3.Neem Tree
    Explanation :
    Azadirachta indica, also known as Neem, Nimtree, and Indian Lilac is a tree in the mahogany family Meliaceae.

  4. Which of the following is the large macromolecules ?
    1.Vitamins
    2.Carbohydrates
    3.Fats
    4.Proteins
    5.None of these
    Answer – 4.Proteins
    Explanation :
    Proteins are large biomolecules, or macromolecules, consisting of one or more long chains of amino acid residues. The largest amount of physical and chemical molecules present in the Protein.

  5. …………….. is used in the biosynthesis of proteins. 
    1.Histidine
    2.Aedine
    3.Cytidine
    4.Cimitidine
    5.None of these
    Answer – 1.Histidine
    Explanation :
    Histidine is an α-amino acid that is used in the biosynthesis of proteins.

  6. Which of the following is excreted from our body during a process of Urination ?
    1.Vitamin D
    2.Vitamin K
    3.Vitamin B
    4.Vitamin C
    5.None of these
    Answer – 4.Vitamin C
    Explanation :
    Urine is a liquid by-product of the body secreted by the kidneys through a process called urination (or micturition) .Vitamin C is generally excreted through Urination.

  7. The taste buds for “sweet” are on the ………..of the tongue
    1.Mid
    2.Tip
    3.Left Side
    4.Right Side
    5.Either left r right
    Answer – 1.Mid
    Explanation :
    Taste receptors of the tongue are present in the taste buds of papillae. The taste buds for “sweet” are on the tip of the tongue; the “salt” taste buds are on either side of the front of the tongue; “sour” taste buds are behind this; and “bitter” taste buds are way in the back.

  8. Which is best known as a plant hormone ?
    1.Ethylene
    2.Acetic acid
    3.Abscisic acid
    4.Auxin
    5.None of these
    Answer – 3.Abscisic acid
    Explanation :
    Abscisic acid iss the stress hormone’ of plants

  9. Psidium guajava is the dcientific name of which tree ?
    1.Teak
    2.Guava
    3.Apple
    4.Basil
    5.None of these
    Answer – 2.Guava
    Explanation :
    Guavas are common tropical fruits cultivated and enjoyed in many tropical and subtropical regions.Psidium guajava (common guava, lemon guava)

  10. Charaka is related to which field of science ?
    1.Biology
    2.Chemistry
    3.Physics
    4.Astronomy
    5.None of these
    Answer – 1.Biology
    Explanation :
    Charaka was one of the principal contributors to the ancient art and science of Ayurveda, a system of medicine and lifestyle developed in Ancient India