Hello Aspirants.

Welcome to Online General Knowledge section in Affairs cloud, which is important for all the competitive exams. We have created Some questions related to General Science(Biology) !!

  1. Study of crop production is ………………
    1.Entology
    2.Ecology
    3.Botany
    4.Agronomy
    5.None of these
    Answer – 4.Agronomy
    Explanation :
    Agronomy is the science and technology of producing and using plants for food, fuel, fiber, and land reclamation

  2. Toxonomy is the study of
    1.Outerspace
    2.Fossils
    3.System of classification and naming of organisms
    4.Insects
    5.None of these
    Answer – 3.System of classification and naming of organisms
    Explanation :
    Toxonomy  is the branch of science concerned with classification, especially of organisms; systematics

  3. ……………….. is the study of animal behaviour
    1.Palentology
    2.Ethology
    3.Embryology
    4.Ichyyology
    5.None of these
    Answer – 2.Ethology
    Explanation :
    Ethology is the scientific and objective study of animal behaviour, usually with a focus on behaviour under natural conditions, and viewing behaviour as an evolutionarily adaptive trait.

  4. Herpetology is the  study of
    1.Plants
    2.Embrios
    3.Amphibians and Reptiles
    4.Fossils
    5.None of these
    Answer – 3.Amphibians and Reptiles
    Explanation :
    Herpetology is the branch of zoology concerned with the study of amphibians (including frogs, toads, salamanders, newts, and caecilians (gymnophiona) and reptiles (including snakes, lizards, amphisbaenids, turtles, terrapins,tortoises, crocodilians, and the tuataras).

  5. …………….  is the study of Fish
    1.Primatology
    2.Nothology
    3.Physiology
    4.Ichthyology
    5.None of these
    Answer – 4.Ichthyology
    Explanation :
    Ichthyology also known as Fish Science, is the branch of biology devoted to the study of fish.

  6. Mammalogy is the study of ………………….
    1.Mammals
    2.Fish
    3.Ocean
    4.Forest
    5.None of these
    Answer – 1.Mammals
    Explanation :
    In zoology, mammalogy is the study of mammals – a class of vertebrates with characteristics such as homeothermic metabolism, fur, four-chambered hearts, and complex nervous systems.

  7. …………………. is the study of physical production of body
    1.Anthropology
    2.Anatomy
    3.Embryology
    4.Herpetology
    5.None of these
    Answer – 2.Anatomy 
    Explanation :
    Anatomy is the branch of biology concerned with the study of the structure of organisms and their parts

  8. Nothology is the study of which of the following ?
    1.Distribution of living thing
    2.Plants
    3.Animals
    4.Hybrids
    5.None of these
    Answer – 4.Hybrids
    Explanation :
    “Nothology” is the study of “Hybrid,” and how “Complex Something” came into existence from “Nothing,” for no reason or purpose

  9. Ornithology is the study of ………….
    1.Insects
    2.Birds
    3.Reptiles
    4.All of these
    5.None of these
    Answer – 2.BirdsExplanation :
    Ornithology is a branch of Zoology or Biology concerned with the scientific study of birds

  10. ………………….. is deals with the normal functions of living organisms and their parts
    1.Primatology
    2.Herpetology
    3.Physiology
    4.Pythology
    5.None of these
    Answer – 3.Physiology
    Explanation :
    Physiology is the branch of biology that deals with the normal functions of living organisms and their parts