Hello Aspirants. Welcome to Online General Knowledge section in Affairs cloud, which is important for all the competitive exams. We have created Some questions related to General Science(Biology) !!

  1. Expand DNA
    1.Deoxyhydro Nitric Acid
    2.Deoxyribo Nucleic Acid
    3.Deoxyribo Nitric Acid
    4.Deoxyhydro Nitrous Acid
    5.None of these
    Answer – 2.Deoxyribo Nucleic Acid
    Explanation :
    Deoxyribonucleic acid or DNA is a molecule that contains the instructions an organism needs to develop, live and reproduce

  2. Single set of chromosome is called in cell is called …………….
    1.Tonoplast
    2.Haploid
    3.Allele
    4.Diploid
    5.None of these
    Answer – 2.Haploid
    Explanation :
    Haploid describes a cell that contains a single set of chromosomes and Ploidy is the number of sets of chromosomes in a cell

  3. ………………….. is a functional unit of gene
    1.Muton
    2.Recon
    3.Cistron
    4.Genome
    5.None of these
    Answer –3.Cistron
    Explanation :
    Cistron is the smallest unit of genetic material that must be intact to function as a transmitter of genetic information

  4. Mulbery is a ……………. fruit
    1.False
    2.Aggregate
    3.Simple
    4.Composite
    5.None of these
    Answer – 4.Composite
    Explanation :
    Mulbery Composite fruit – a complete inflorescence is called a multiple or a composite fruit.

  5. The blood circulation inside the body takes approximately how many seconds ?
    1.23
    2.20
    3.18
    4.15
    5.None of these
    Answer – 1.23
    Explanation :
    The blood circulation inside the body takes approximately 23 seconds

  6. Expand DPT
    1.Dengue, Polio and Tetanus
    2.Diphtheria, Pertussis and Tetanus
    3.Diphtheria, Pertussis and Typhoid
    4.Dengue, Polio and Typhoid
    5.None of these
    Answer – 2.Diphtheria, Pertussis and Tetanus
    Explanation :
    Diphtheria, tetanus, and pertussis are serious diseases caused by bacteria. Diphtheria and pertussis are spread from person to person.

  7. Blood is a which type of tissue ?
    1.Epethelial
    2.Reproductive
    3.Connective
    4.Muscular
    5.None of these
    Answer – 3.Connective
    Explanation :
    Blood is considered a connective tissue for two basic reasons:
    1.Embryologically, it has the same origin (mesodermal) as do the other connective tissue types
    2.Blood connects the body systems

  8. The Orange and Yellow colours of leaves are due to ………………..
    1.Chlorophylls
    2.Flavonoids
    3.Betalains
    4.Carotenoids
    5.None of these
    Answer – 4.Carotenoids
    Explanation :
    Chlorophylls – green and Carotene is a pigment that absorbs blue and indigo light, and that provides rich yellows and oranges, Flavonoids are the yellow plant pigments seen most notably in lemons, oranges, and grapefruit.

  9. Saliva helps in digestion of ……………………
    1.Carbohydrate
    2.Protein
    3.Starch
    4.Fat
    5.None of these
    Answer – 3.Starch
    Explanation :
    The digestive functions of saliva include moistening food andhelping to create a food bolus.

  10. The optimum dissolved oxygen level required for survival of aquatic organisms is …………
    1.2-4 mg/litre
    2.4-6 mg/litre
    3.4-9 mg/litre
    4.3-6 mg/litre
    5.None of these
    Answer – 2.4-6 mg/litre
    Explanation :
    Dissolved oxygen levels below 3 ppm are stressful to most aquatic organisms. Levels below 2 ppm will not support fish at all.