Current Affairs PDF Sales

GK Questions: General Science(Biology) – Set 17

Hello Aspirants. Welcome to Online General Knowledge section in Affairs cloud, which is important for all the competitive exams. We have created Some questions related to General Science(Biology) !!

  1. The Cotton crop field rotation is ……………………..
    1.Four yearly
    2.Three yearly
    3.Haly yearly
    4.Two yearly
    5.None of these
    Answer – 1.Four yearly
    Explanation :
    Crop rotation is the practice of growing a series of dissimilar or different types of crops in the same area in sequenced seasons.
    Cotton – Four yearly

  2. Nilli Ravi is a ………………………
    1.Elephant
    2.Horse
    3.Buffaloe
    4.Cow
    5.None of these
    Answer – 3.Buffaloe
    Explanation :
    The Niliravi is a water buffalo breed. Nili and Ravi were two different breeds until 1950, but after this period it was difficult to distinguish between the two breeds probably due to an overlapping selection criteria of breeders.

  3. Deoni is a variety of ………………………..
    1.Elephant
    2.Horse
    3.Buffaloe
    4.Cow
    5.None of these
    Answer – 4.Cow
    Explanation :
    Deoni is a native breed of cattle in India. They originated in the taluks of Basavakalyan, Bidar and Bhalki of Bidar district in Karnataka and adjoining Latur district of the state of Maharashtra.

  4. Lincoln is associated with ………………
    1.Cow
    2.Sheep
    3.Goat
    4.Pig
    5.None of these
    Answer – 2.Sheep
    Explanation :
    The Lincoln, sometimes called the Lincoln Longwool, is a breed of sheep from England. The Lincoln is the largest British sheep, developed specifically to produce the heaviest, longest and most lustrous fleece of any breed in the world

  5. Ganglioside found in ………………………….
    1.Nerve System
    2.Excretory systems
    3.Muscular System
    4.All of these
    5.None of these
    Answer – 1.Nerve system
    Explanation :
    A ganglioside is a molecule composed of a glycosphingolipid .They are found predominantly in the nervous system

  6. Study of field crops is called ……………..
    1.Apiculture
    2.Horticulture
    3.Agronomy
    4.Agriculture
    5.None of these
    Answer – 3.Agronomy
    Explanation :
    Agronomy is a branch of agricultural science that deals with the study of crops and the soils in which they grow. Agronomists work to develop methods that will improve the use of soil and increase the production of food and fiber crops.

  7. Maya is the variety of ………………………..
    1.Maize
    2.Rice
    3.Wheat
    4.Mustard
    5.None of these
    Answer – 4.Mustard
    Explanation :
    Maya is a variety of Mustard

  8. …………….. is an example of compound leaves
    1.Guava
    2.Coconut
    3.Black cherry
    4.Mango
    5.None of these
    Answer – 2.Coconut
    Explanation :
    compound leaf is a leaf consisting of several or many distinct parts (leaflets) joined to a single stem

  9. Lewy bodies are found in ………………….
    1.Nerve cell
    2.Heart
    3.Brain
    4.Liver
    5.None of these
    Answer – 1.Nerve cell
    Explanation :
    Lewy bodies are abno]rmal aggregates of protein that develop inside nerve cells in Parkinson’s disease (PD), Lewy bodydementia, and some other disorders. They are identified under the microscope when histology is performed on the brain.

  10. Tube feet are characteristics of ………………..
    1.Star Fish
    2.Sea Urchin
    3.Basket Star
    4.Brittle star
    5.All of these
    Answer – 5.All of these
    Explanation :
    Tube feet are the many small tubular projections found on the oral face of a sea star’s arms. They are characteristic of the water vascular system of star fish