Hello Aspirants. Welcome to Online General Knowledge section in Affairs cloud, which is important for all the competitive exams. We have created Some questions related to General Science(Biology) !!

  1. Mumps is a disease caused by ……………….
    1.Virus
    2.Bacteria
    3.Fungi
    4.All of these
    5.None of these
    Answer – 1.Virus
    Explanation :
    Mumps, also known as epidemic parotitis, is a viral disease caused by the mumps virus.

  2. Nymph is the name of which of the following ?
    1.Mupli Beetle
    2.Cockroach
    3.Lizards
    4.Bee
    5.None of these
    Answer – 2.Cockroach
    Explanation :
    Eggs produced by female cockroaches are enclosed in resilient egg cases known as oothecae. The oothecae of cockroach species contain a range of nymph

  3. Number of chromosomes in Down’s Syndrome is
    1.47
    2.52
    3.35
    4.50
    5.None of these
    Answer – 1.47
    Explanation :
    Between 90% and 95% of all Down syndrome is Standard Trisomy 21. Translocation is caused when a piece of chromosome 21 is located on another chromosome such as chromosome 14. The person with Translocation Trisomy 21 will have 46 chromosomes but will have the genetic material of 47 chromosomes.

  4. …………………. are the maximum number of species of living things on earth
    1.Birds
    2.Animals
    3.Insects
    4.Humans
    5.None of these
    Answer – 3.Insects
    Explanation :
    Insect species represent the largest percentage of the world’s known species.

  5. In humans the number of tetrads formed during mitosis is ………………
    1.0
    2.10
    3.5
    4.23
    5.None of these
    Answer – 1.0
    Explanation :
    Bivalents/tetrads are not present during mitosis, so there are 0 of these

  6. Protein coasts of viruses are synthesized in ……………………
    1.Lysogenic Cycle
    2.Cryogenic Cycle
    3.Otto Cycle
    4.Lytic Cycle
    5.None of these
    Answer – 4.Lytic Cycle
    Explanation :
    The lytic cycle is a six-stage cycle. In the first stage, called “penetration,” the virus injects its own nucleic acid into a host cell. In some viruses this genetic material is circular and mimics a bacterial plasmid.

  7. …………………… is called as Herbal Indian Doctor
    1.Honey
    2.Amla
    3.Mint
    4.Neem
    5.None of these
    Answer – 2.Amla
    Explanation :
    Amla is called as Herbal Indian Doctor

  8. Goitre is caused by the deficiency of …………….
    1.Vitamin C
    2.Iron
    3.Blood
    4.Iodine
    5.None of these
    Answer – 4.Iodine
    Explanation :
    Iodine deficiency can lead to enlargement of the thyroid (goiter )

  9. ………………….. is the edible part of Cabbage
  10. 1.Flower bud
    2.Stem
    3.Vegetative bud
    4.Broccoli
    5.None of these
    Answer – 3.Vegetative bud
    Explanation :
    Edible plant stems are one part of plants that are eaten by humans. In cabbage, the edible part is vegetative bud.

  11. Alpha-Keratin is a protein present in …………………….
    1.Heart
    2.Skin
    3.Liver
    4.Bllood
    5.None of these
    Answer – 2.Skin
    Explanation :
    Alpha keratin is a protein present in hair,wool,nails, horns,hooves of mammals.Keratin is a type of folding protein found in hair nails and skin