Hello Aspirants. Welcome to Online General Knowledge section in Affairs cloud, which is important for all the competitive exams. We have created Some questions related to General Science(Biology) !!

  1. MRI mean
    1.Magnetic Resonance Indicator
    2.Maximum Resonance Imaging
    3.Magnetic Resizing Imaging
    4.Magnetic Resonance Imaging
    5.None of these
    Answer – 4.Magnetic Resonance Imaging
    Explanation :
    Magnetic resonance imaging (MRI) is a test that uses a magnetic field and pulses of radio wave energy to make pictures of organs and structures inside the body

  2. Insects Responsible for transmitting disease are called ………………..
    1.Fleas
    2.Ticks
    3.Vector
    4.Arthropods
    5.None of these
    Answer – 3.Vector
    Explanation :
    Vectors are living organisms that can transmit infectious diseases between humans or from animals to humans. Many of these vectors are bloodsucking insects.

  3. Tamiflu is front line drug against ……………
    1.AIDS
    2.Bird Flu
    3.Swine Flu
    4.Cancer
    5.None of these
    Answer – 2.Bird Flu
    Explanation :
    Tamiflu, one of the front-line drugs against bBrd flu, can kill, a new warning from America’s drug regulator

  4. …………….. scientific name is Columba livia
    1.Parrot
    2.Pigeon
    3.Penguin
    4.Peacock
    5.None of these
    Answer – 2.Pigeon
    Explanation :
    The rock dove (Columba livia) or rock pigeon is a member of the bird family .The genus name Columba is the Latin word meaning “pigeon, dove”.

  5. The First successful heart transplantation was done by …………………..
    1.CN Barnard
    2.Hamilton Naki
    3.Astley Paston Cooper
    4.William Hartnell
    5.None of these
    Answer – 1.CN Barnard
    Explanation :
    Christiaan Neethling Barnard was a South African cardiac surgeon who performed the world’s first successful human-to-human heart transplant.

  6. …………………. helps to prevent infections in the human body
    1.Vitamin B
    2.Vitamin D
    3.Vitamin A
    4.Vitamin C
    5.None of these
    Answer – 4.Vitamin C
    Explanation :
    Vitamin C is a water-soluble vitamin that has the ability to protect the cells of the body, including the immune cells from the harmful effects of free radicals. This increased lifespan of the immune cells boosts the ability of the immune system to fight diseases.

  7. An ECG show the functioning of the  …………………
    1.Lungs
    2.Heart
    3.Brain
    4.Stomach
    5.None of these
    Answer – 2.Heart
    Explanation :
    The electrocardiogram (ECG or EKG) is a diagnostic tool that is routinely used to assess the electrical and muscular functions of the heart.

  8. Cell or tissue death within a living body is referred as ……………..
    1.Necrosis
    2.Mitochondrial
    3.Sickle
    4.Zygote
    5.None of these
    Answer – 1.Necrosis
    Explanation :
    Necrosis is the name given to unprogrammed death of cells and living tissue

  9. ………………… is an insufficient blood supply in human body
    1.Leukemia
    2.Anemia
    3.Ischema
    4.Hemophilia
    5.None of these
    Answer – 3.Ischema
    Explanation :
    Ischema is an insufficient blood supply to a specific organ or tissue, not to the whole body

  10. Thalassemia is a hereditary disease. It affects …………
    1.Blood
    2.Liver
    3.Heart
    4.Skin
    5.None of these
    Answer – 1.BloodExplanation :
    Thalassemia is actually a group of inherited diseases of the blood that affect a person’s ability to produce hemoglobin, resulting in anemia. Hemoglobin is a protein in red blood cells that carries oxygen and nutrients to cells in the body.