Hello Aspirants. Welcome to Online General Knowledge section in Affairs cloud, which is important for all the competitive exams. We have created Some questions related to General Science(Biology) !!!

  1. ………………. is a gaseous plant harmone
    1.Etylene
    2.Methylene
    3.Acrylate
    4.Alkaline
    5.None of these
    Answer – 1.Etylene
    Explanation :
    Ethylene is also a gaseous plant hormone. The hormone effects of ethylene on general plant growth were first noted in 1864 when leakage from gas street

  2. Capsule of Tenon is associated with
    1.Heart
    2.Ear
    3.Liver
    4.Eyeball
    5.None of these
    Answer – 4.Eyeball
    Explanation :
    The fascia bulbi (also known as the capsule of Tenon and the bulbar sheath) is a thin membrane which envelops the eyeball from the optic nerve to the limbus

  3. A healthy man needs ………………….. calories per day
    1.1700
    2.2500
    3.2200
    4.3100
    5.None of these
    Answer – 2.2500
    Explanation :
    Within a healthy, balanced diet, a man needs around 10,500kJ (2,500Kcal) a day to maintain his weight. For a woman, that figure is around 8,400kJ (2,000Kcal)

  4. Which of the following is not a part of the balanced diet ?
    1.Carbohydrates
    2.Vitamins
    3.Alcohol
    4.Proteins
    5.None of these
    Answer – 3.Alcohol
    Explanation :
    Dieters are usually urged to lay off alcoholic drinks to cut calories and to avoid alcohol’s presumed effects on boosting appetite and loosening inhibitions

  5. Jalpriya is a variety of ………………………….
    1.Paddy
    2.Mustard
    3.Flower
    4.Wheat
    5.None of these
    Answer – 1.Paddy
    Explanation :
    Jalpriya is a variety of Paddy

  6. How many laminae are present in the grey matter of spinal cord ?
    1.6
    2.8
    3.7
    4.10
    5.None of these
    Answer – 4.10
    Explanation :
    The grey matter of the spinal cord is divided into 10 laminae

  7. Reserpine is used to …………………………..
    1.reduce the fever
    2.reduce glucose level
    3.reduce high blood pressure
    4.reduce the pain
    5.None of these
    Answer – 3.reduce high blood pressure
    Explanation :
    Reserpine is used with or without other medications to treat high blood pressure (hypertension). Lowering high blood pressure helps prevent strokes

  8. Broca’s area in the left hemisphere of the brain is related with …………………….
    1.Thinking
    2.Emotion
    3.Action
    4.Speech
    5.None of these
    Answer – 4.Speech
    Explanation :
    Nevertheless, Broca’s area in the left hemisphere and its homologue in the right.This area was responsible for speech production

  9. …………………… is also known as Christmas disease
    1.Hartnup’s Disease
    2.Haemophilia B
    3.Cori’s Disease
    4.Cystic Fibrosis
    5.None of these
    Answer – 2.Haemophilia B
    Explanation :
    Christmas disease also called hemophilia B or factor IX hemophilia is a rare genetic disorder in which your blood does not clot properly.

  10. ‘Bundle of His’ is a part of  ………………………………………………
    1.Lungs
    2.Liver
    3.Heart
    4.Ear
    5.None of these
    Answer – 3.Heart
    Explanation :
    The bundle of His or His bundle is a collection of heart muscle cells specialized for electrical conduction. Bundle of His a band of cardiac muscle fibers connecting the atria with the ventricles of the heart