Hello Aspirants. Welcome to Online General Knowledge section in Affairs cloud, which is important for all the competitive exams. We have created Some questions related to General Science(Biology) !!!

  1. The Human cell contain how many Chromosomes ?
    1.28
    2.46
    3.32
    4.42
    5.None of these
    Answer – 2.46
    Explanation :
    Human cell contain 46 Chromosomes
    Each cell normally contains 23pairs of chromosomes, for a total of 46.

  2. ………………….. number of bones in the Human Body
    1.206
    2.639
    3.214
    4.312
    5.None of these
    Answer – 1.206
    Explanation :
    Human body composed of 300 bones at birth, this total decreases to 206 bones by adulthood after some bones have fused together.

  3. The range of Hb content in the human body is …………….
    1.500-600gm
    2.600-700gm
    3.500-700gm
    4.450-600gm
    5.None of these
    Answer – 3.500-700gm
    Explanation :
    Hb is the iron-containing oxygen-transport metallo protein in the red blood cells of all vertebrates

  4. How many number of cells present in the human body ?
    1.50 trillion
    2.25 million
    3.65 billion
    4.75 trillion
    5.None of these
    Answer – 4.75trillion
    Explanation :
    The estimated approximate number of cells in the body is given as 75 trillion(max)

  5. Total number of muscles in the human body is …………………………
    1.523
    2.765
    3.639
    4.452
    5.None of these
    Answer – 3.639
    Explanation :
    The muscular system consists of all the muscles present in a single body. There are approximately 639-656 skeletal muscles in the human body.

  6. The largest part of the human body is ……………
    1.Brain
    2.Kidney
    3.Skin
    4.Lungs
    5.None of these
    Answer – 3.Skin
    Explanation :
    The longest bone in the human body is the femur.
    The largest artery is the aorta
    The largest vein is the inferior vena cava.
    The largest internal organ is the liver.

  7. Weight of the human brain is ………………………..
    1.1424g
    2.1500g
    3.1250g
    4.1234g
    5.None of these
    Answer – 1.1424g
    Explanation : 2% of human weight

  8. How many bones are there in a newly born infant ?
    1.206
    2.197
    3.230
    4.300
    5.None of these
    Answer – 4.300
    Explanation :
    At birth a newborn baby has approximately 300 bones, whereas on average an adult human has 206 bones.

  9. The Scientific name of Human is ……………………….
    1.Panthera leo
    2.Homo sapiens
    3.Anura
    4.Cercopithecidae
    5.None of these
    Answer – 2.Homo sapiens
    Explanation :
    Cercopithecidae – Monkey
    Homo sapiens-Human
    Anura-Frog
    Panthera leo – Lion

  10. Human body consist of more than ……………. of water
    1.70%
    2.60%
    3.50%
    4.80%
    5.None of these
    Answer – 2.60%
    Explanation :
    Blood is 92 percent water, the brain and muscles are 75 percent water, and bones are about 22 percent water.

Comments are closed.