Current Affairs PDF Sales

English Questions: Synonyms Set 1

 

[dropcap]H[/dropcap]ello Aspirants. Welcome to Online English in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Synonyms, which is common for all the IBPS,SBI exam and other competitive exams. We have included Some questions that are repeatedly asked in exams !!!

  1. MAJESTIC
    A.Attractive
    B.Extraordinary
    C.Grand
    D.Interesting
    E.None of these
    [su_accordion]
    Answer – C (Grand)
    Majestic – Having or showing impressive beauty or scale:
    The majestic Canadian Rockies
    Majestic in hindi- Alishaan or bda


    [/su_accordion]
  2. TARNISH
    A.Ornate
    B.Blemish
    C.Destroy
    D.Scrub
    5.None of these
    [su_accordion]
    Answer – B (Blemish)
    Blemish-A small mark or flaw which spoils the appearance of something:
    The girl’s hands were without a blemish
    Blemish in hindi- Dhabba(spot)
    Tarnish– Make or become less valuable or respected
    his regime had not been tarnished by human rights abuses
    Tarnish in hindi- Dhundhalāpana
    Ornate– Elaborately or highly decorated
    An ornate door decorated with cranes and dragons.
    synonym- gorgeous


    [/su_accordion]
  3. ARTIFACT
    A.Synthetic
    B.Man-made
    C.Natural
    D.Exact copy
    E.None of these
    [su_accordion]
    Answer – B (Man-made)
    Artifact -An object made by a human being, typically one of cultural or historical interest:
    gold and silver artefacts
    Artifact in hindi-Kalakrrtiya


    [/su_accordion]
  4. VESTIGE
    A.Invention
    B.Example
    C.Evidence
    D.Experiment
    E.None of these
    [su_accordion]
    Answer – C (Evidence)
    Vestige-A trace or remnant of something that is disappearing or no longer exists:
    The last vestiges of colonialism
    Vestige in hindi- Nishan,chinn


    [/su_accordion]
  5. AMPLE
    A.Sufficient
    B.Swift
    C.Detailed
    D.Huge
    E.None of these
    [su_accordion]
    Answer – A (Sufficient)
    Ample– Enough or more than enough; plentiful:
    there is ample time for discussion
    Ample in hindi- Paryapat


    [/su_accordion]
  6. OGLE
    A.Complain
    B.Mix
    C.Seperate
    D.Stare
    E.None of these
    [su_accordion]
    Answer – D (Stare)
    Ogle– Stare at in a lecherous manner:
    When he’s not glued to the TV, he’s staring at his computer screen or ogling girls in bars.
    ogle in hindi- ashik nagar se ghoorna


    [/su_accordion]
  7. PILFER
    A.Destroy
    B.Damage
    C.Steal
    D.Snatch
    E.None of these
    [su_accordion]
    Answer – C (Steal)
    Pilfer-Steal (things of little value):
    she produced the handful of coins she had managed to pilfer
    Pilfer in hindi- churana,lekar chapat hojana


    [/su_accordion]
  8. TRIUMPH
    A.Joy
    B.Excitement
    C.Gain
    D.Victory
    E.None of these
    [su_accordion]
    Answer – D (Victory)
    Triumph-A great victory or achievement:
    A garden built to celebrate Napoleon’s many triumphs
    triumph in hindi-jeet


    [/su_accordion]
  9. BAULK
    A.Identify
    B.Prevent
    C.Encourage
    D.Verify
    E.None of these
    [su_accordion]
    Answer – B (Prevent)
    Baulk– Hesitate or be unwilling to accept an idea or undertaking
    At first she baulked at the idea, saying she no longer performed those pieces.
    Baulk in hindi- Ad,na


    [/su_accordion]
  10. TEDIOUS
    A.Painful
    B.Troublesome
    C.Lengthy
    D.Tiresome
    E.None of these
    [su_accordion]
    Answer – D (Tiresome)
    Tedious-Too long, slow, or dull; tiresome or monotonous:
    A tedious journey
    Tedious in hindi- Rasheen,thakane wali


    [/su_accordion]
  11. CELIBATE
    A.Saint
    B.Widower
    C.Bachelor
    D.Teetotaller
    E.None of these
    [su_accordion]
    Answer – C (Bachelor)
    Celibate-Abstaining from marriage and sexual relations, typically for religious reasons:
    A celibate priest
    Celibate in hindi- Avivah-hit


    [/su_accordion]
  12. PAROCHIAL
    A.Reluctant
    B.Narrow-minded
    C.Troublesome
    D.Gloomy
    E.None of these
    [su_accordion]
    Answer – B (Narrow-minded)
    Parochial-Having a limited or narrow outlook or scope:
    parochial attitudes
    their interests are too parochial
    Parochial in hindi- Saṅkīrṇa ,sankushit


    [/su_accordion]