English Questions – Spotting Error Set-5

Hello Aspirants. Welcome to Online English Section Quiz in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Spotting Errors Section, which is common for all the IBPS/SBI/RRB/LIC/SSC CGL/LDC exam and other competitive exams.

Read each sentence to find out whether there is any grammatical error in it. The error, if any, will be one part of the sentence. The number of that part is the answer. if there is no error, the answer is  (5).

  1. 1) The Reserve bank of India /2) lifted the ban upon imports /3) of gold coins and medallions by /4) banks and trading houses./ 5) no error.
    A. 1
    B. 2
    C. 3
    D. 4
    E. 5
    Answer
    Answer-(2)
    Replace ‘ban upon’ with ‘ban on’
  2. 1) President Pranab Mukherjee inaugurated /2) Indian international trade /3) fair 2014 in Pragati maiden /4) in new Delhi /5) No error.
    A. 1
    B. 2
    C. 3
    D. 4
    E. 5
    Answer
    Answer-(3)
    at pragati maiden
  3. 1) Three Indian, two women and one man /2) were among the shortlisted 100 /3) applicants whom were chosen for /4) one-way trip to mars under one mission /5) No error.
    A. 1
    B. 2
    C. 3
    D. 4
    E. 5
    Answer
    Answer-(3)
    Replace ‘whom’ with ‘who’
  4. 1) Fasting not only deoxifies the system but /2) gives also a person training /3) in endurance, a spirit of /4) acceptance and self control. /5) No error.
    A. 1
    B. 2
    C. 3
    D. 4
    E. 5
    Answer
    Answer-(2)
    Also should come before gives
  5. 1) Our emission standards are /2) one-tenth that of global /3) average and far more /4) stringent than even Europe /5) No error.
    A. 1
    B. 2
    C. 3
    D. 4
    E. 5
    Answer
    Answer-(5)
    No error
  6. 1) The university has received /2) about 500 applicants for the /3) course, out of them 50 will be /4) shortlisted for the programme./5) No error.
    A. 1
    B. 2
    C. 3
    D. 4
    E. 5
    Answer
    Answer-(3)
    Replace ‘them’ with ‘which’
  7. 1) if all things go according to plan, /2) then we see our-self becoming a /3) publicly listed company /4) in two to three years. /5) No error.
    A. 1
    B. 2
    C. 3
    D. 4
    E. 5
    Answer
    Answer-(3)
    Replace ‘our-self’ with ‘ourselves’
  8. Nobody can gift the other inner peace /2) at the same time it is only ones’ /3) own thoughts that can /4) rob them of their inner peace. /5) No error.
    A. 1
    B. 2
    C. 3
    D. 4
    E. 5
    Answer
    Answer-(2)
    Replace ones’ with one’s.
  9. 1) The cosy relationship between banks /2) and big companies can be /3) end only when there is real /4) competition in the sector. 5) No error.
    A. 1
    B. 2
    C. 3
    D. 4
    E. 5
    Answer
    Answer-(3)
    Replace ‘end’ with ‘ended
  10. 1) How can e-governance /2) taken-off when the government’s /3) readiness to digitize its /4) document base is pathetic? /5) No error.
    A. 1
    B. 2
    C. 3
    D. 4
    E. 5
    Answer
    Answer-(2)
    Replace ‘taken-off’ with ‘take of’