Current Affairs PDF Sales

English Questions: Word Usage Set – 8

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online English Section with explanation inAffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Word Usage, which is BASED ON NEW PATTERN which have been asked in many banking exams recently.

In each of the following questions, a word has been used in sentences in four different ways. Choose the option corresponding to the sentence in which the usage of the word is INCORRECT or INAPPROPRIATE.

  1. Carry
    1) medics were carrying a wounded man on a stretcher
    2) the bridge is capable of carrying even the heaviest loads
    3) she put the book carry on the shelf
    4) the dinghy would carry the weight of the baggage easily enough
    5) None of the above
    Answer – 3)
    Explanation : it should be back instead of carry.
    “she put the book back on the shelf”In the other sentences, the word ‘provide’ is used correctly.

  2. Trust
    1) relations have to be built on trust
    2) a relationship built on mutual trust and respect
    3) the money is to be held in trust for his son
    4) his face was filled with trusting for the man in front of him
    5) None of these
    Answer – 4)
    Explanation : Replace “trusting” with “loathing”
    his face was filled with loathing for the man in front of him

  3. Trigger
    1) burglars fled empty-handed after triggering the alarm
    2) burglars triggered the alarm
    3) two successive defeats triggered their progress
    4) he pulled the trigger of the shotgun
    5) None of these
    Answer – 3)
    Explanation : Replace “triggered” with “defeats”
    two successive defeats checked their progress

  4. Hasty
    1) Fran took several hasty steps backwards
    2) a hasty attempt to defuse the situation
    3) don’t be too hasty in criticizing a colleague
    4) “hasty decisions
    5) None of these
    Answer – 5)
    Explanation : None of the above
    The uses of the word are correct in the all given sentences.

  5. Honesty
    1) a character reference should provide evidence of honesty
    2) they spoke with convincing honesty about their fears
    3) we are caught in an endless round of lies and honesty
    4) they spoke with convincing honesty about their fears
    5) None of these
    Answer – 3)
    Explanation : Replace “honesty” with “deceit”
    we are caught in an endless round of lies and deceit

  6. Wild
    1) an expanse of wild moorland
    2) a tract of wild hill country
    3) let your pigeon fly for a while: we don’t want to wild him
    4) kiwis are virtually extinct in the wild
    5) None of these
    Answer – 5)
    Explanation : None of these.
    All sentences are correct.

  7. Origin
    1) the Latin origin of the word
    2) the origins of life and the physical universe
    3) our long-term origin is a nuclear-free world
    4) his theory of the origin of life
    5) None of these
    Answer – 3)
    Explanation : Replace “origin” with “goal”
    our long-term goal is a nuclear-free world

  8. Risk
    1) there are a few spots in town for night risks
    2) he risked his life to save his dog
    3) do not use the stove inside a tent because of the risk of fire
    4) flouting the law was too much of a risk
    5) None of these
    Answer – 1)
    Explanation : Replace “risks” with “revels”
    there are a few spots in town for night revels

  9. Choice
    1) he leaned forward to choice her hand
    2) he picked some choice early plums
    3) I went to pick some flowers for Jenny’s room
    4) he had a few choice words at his command
    5) None of the above
    Answer – 1)
    Explanation : it should be take instead of choice
    “he leaned forward to take her hand”In the other sentences, the word ‘provide’ is used correctly.

  10. Weak
    1) she cut through the water with her weak arms
    2) the salamander’s tail may be broken off at a weak spot near the base
    3) she was recovering from flu, and was very weak
    4) they are too weak to move
    5) None of these
    Answer – 1)
    Explanation : it should be “strong” instead of “weak”
    she cut through the water with her strong arms