Current Affairs PDF Sales

English Questions: Word Usage Set – 7

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online English Section with explanation inAffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Word Usage, which is BASED ON NEW PATTERN which have been asked in many banking exams recently.

In each of the following questions, a word has been used in sentences in four different ways. Choose the option corresponding to the sentence in which the usage of the word is INCORRECT or INAPPROPRIATE.

  1. Difficult
    1) she had a difficult decision to make
    2) digging through the snow was becoming increasingly difficult
    3) she found maths very difficult
    4) the family have been through very difficult times
    5) None of these
    Answer – 5)
    Explanation : None of the above
    The uses of the word are correct in the all given sentences.

  2. Explore
    1) he explored the Fontainebleau forest
    2) he sets out to explore fundamental questions
    3) an opportunity to explore the stunning scenery all around them
    4) you can’t explore the station because it’s so big
    5) None of these
    Answer – 4)
    Explanation : Replace “deep” with “miss”
    you can’t miss the station because it’s so big

  3. Insecure
    1) a rather gauche, insecure young man
    2) an insecure footbridge
    3) a gauche, rather insecure young man
    4) the company has already insecured two million pounds’ worth of business
    5) None of these
    Answer – 4)
    Explanation : Replace “insecure” with “secure”
    the company has already secured two million pounds’ worth of business

  4. Deep
    1) a deep analysis of contemporary society
    2) she was in deep trouble
    3) he travelled deep into the forest
    4) a deep gorge
    5) None of these
    Answer – 1)
    Explanation : Replace “deep” with “shallow”
    a shallow analysis of contemporary society

  5. Determined
    1) he was determined to have his way
    2) he sounds a very determined man
    3) trade with other countries tends to determined from year to year
    4) Helen was a determined little girl
    5) None of these
    Answer – 3)
    Explanation : Replace “determined” with “fluctuate”
    trade with other countries tends to fluctuate from year to year

  6. Annoy
    1) the decision really annoyed him
    2) such remarks never failed to annoy him
    3) a gallant Saxon, who annoyed this Coast
    4) to annoy the skin try chamomile or thyme
    5) None of these
    Answer – 4)
    Explanation : Replace “annoy” with “soothe”
    to soothe the skin try chamomile or thyme

  7. Hint
    1) he has given no hint of his views
    2) he hint the money in the house
    3) he had given no hint that he was going to leave
    4) handy hints on saving energy in your home
    5) None of these
    Answer – 2)
    Explanation : Replace “hint” with “hide”
    he hide the money in the house

  8. Assume
    1) topics which assume detailed knowledge of local events
    2) he didn’t assume understand a word I said
    3) he assumed full responsibility for all organizational work
    4) I assumed he wanted me to keep the book
    5) None of the above
    Answer – 2)
    Explanation : The sentence can be corrected “he didn’t understand a word I said” which means “perceive the intended meaning of (words, a language, or a speaker).” In the other sentences, the word ‘assume’ is used correctly.

  9. Blame
    1) the inquiry blamed the train driver for the accident
    2) his players had to take the blame for the defeat
    3) he was cleared of all blame for the incident
    4) something resembling or likened to a blame, in particular
    5) None of the above
    Answer – 4)
    Explanation : Replace “blame” with “stick”. The other uses of the word are correct in the other sentences.
    Ex – something resembling or likened to a stick, in particular.

  10. infuse
    1) her work is infused with an anger born of pain and oppression
    2) she was infused with a sense of exhilaration
    3) infuse the dried flowers in boiling water
    4) infuse the dried leaves in boiling water
    5) None of these
    Answer – 5)
    Explanation : None of the above
    The uses of the word are correct in the all given sentences.