Current Affairs PDF Sales

English Questions: Word Usage Set – 5

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online English Section with explanation inAffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Word Usage, which is BASED ON NEW PATTERN which have been asked in many banking exams recently.

In each of the following questions, a word has been used in sentences in four different ways. Choose the option corresponding to the sentence in which the usage of the word is INCORRECT or INAPPROPRIATE.

  1. Stubborn
    1) you’re a silly, stubborn old woman
    2) you’re too stubborn to admit it
    3) the removal of stubborn screws
    4) stubborn stains
    5) None of these
    Answer – 5)
    Explanation : None of the above
    The uses of the word are correct in the all given sentences.

  2. Hitch
    1) she hitched the blanket around her
    2) she hitched up her skirt and ran
    3) the book gives hitch instructions for carrying out various DIY tasks
    4) everything went without a hitch
    5) None of these
    Answer – 3)
    Explanation : Replace “hitch” with “clear”
    the book gives clear instructions for carrying out various DIY tasks

  3. Provoke
    1) he might be provoked into making remarks he’d regret
    2) a planned golf course has provoked anger among locals
    3) you could exercise to provoke the amount of fat in your body
    4) the decision provoked a storm of protest from civil rights organizations
    5) None of these
    Answer – 3)
    Explanation : Replace “provoked” with “decrease”
    you could exercise to decrease the amount of fat in your body

  4. Appreciate
    1) she feels that he does not appreciate her
    2) by this time, the college appreciated me rather more
    3) they failed to appreciate the pressure he was under
    4) some children disrupt classes and appreciate other pupils
    5) None of these
    Answer – 4)
    Explanation : Replace “appreciate” with “demotivate”
    some children disrupt classes and demotivate other pupils

  5. Renovate
    1) the house was renovate to make way for the shopping centre
    2) the old school has been tastefully renovated as a private house
    3) a little warm nourishment renovated him for a short time
    4) the hotel has been completely renovated
    5) None of these
    Answer – 1)
    Explanation : Replace “renovate” with “demolished”
    the house was demolished to make way for the shopping centre

  6. Carry
    1) medics were carrying a wounded man on a stretcher
    2) the bridge is capable of carrying even the heaviest loads
    3) she put the book carry on the shelf
    4) the dinghy would carry the weight of the baggage easily enough
    5) None of the above
    Answer –  3)
    Explanation : it should be back instead of carry.
    “she put the book back on the shelf”In the other sentences, the word ‘provide’ is used correctly.

  7. Dislike
    1) I apologize for coming over unannounced dislike this
    2) she viewed the other woman with dislike
    3) he made no secret of his dislike of the police
    4) she disliked any kind of unnecessary rudeness
    5) None of these
    Answer – 1)
    Explanation : Replace “Dislike” with “like”
    I apologize for coming over unannounced like this

  8. Spoil
    1) poor rural economies turned to potatoes for Spoil
    2) the last thing I want to do is spoil Thomas
    3) I wouldn’t want to spoil your fun
    4) his sisters spoil him and so does his mother
    5) None of these
    Answer – 1)
    Explanation : Replace “spoil” with “sustenance”
    poor rural economies turned to potatoes for sustenance

  9. Ace
    1) the ace of diamonds
    2) an ace swimmer
    3) he can ace opponents with serves of no more than 62 mph
    4) an ace tennis player
    5) None of these
    Answer – 5)
    Explanation : None of the above
    The uses of the word are correct in the all given sentences.

  10. Hum
    1) the computers hummed
    2) I thought we’d better have a hum word together before the kids come
    3) the repair shops are humming as the tradesmen set about their various tasks
    4) the house was humming with preparations for the dance
    5) None of these
    Answer – 2)
    Explanation : Replace “hum” with “quiet”
    I thought we’d better have a quiet word together before the kids come