Current Affairs PDF Sales

English Questions: Word Usage Set – 4

Hello Aspirants.

Welcome to Online English Section with explanation inAffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Word Usage, which is BASED ON NEW PATTERN which have been asked in many banking exams recently.

In each of the following questions, a word has been used in sentences in four different ways. Choose the option corresponding to the sentence in which the usage of the word is INCORRECT or INAPPROPRIATE.

  1. Proper
    1) they didn’t apply through the proper channels
    2) Dan hadn’t had a proper job for over ten years
    3) proper items such as glass and china
    4) my eyes were all blurry and I couldn’t see proper
    5) None of these
    Answer – 3)
    Explanation : Replace “proper” with “fragile”
    fragile items such as glass and china

  2. Trust
    1) relations have to be built on trust
    2) a relationship built on mutual trust and respect
    3) the money is to be held in trust for his son
    4) his face was filled with trusting for the man in front of him
    5) None of these
    Answer – 4)
    Explanation : Replace “trusting” with “loathing”
    his face was filled with loathing for the man in front of him

  3. Think
    1) she thought that nothing would be the same again
    2) his family was thought to be enormously rich
    3) I went for a walk to have a think
    4) topics which think detailed knowledge of local events
    5) None of these
    Answer – 4)
    Explanation : Replace “think” with “assume”
    topics which assume detailed knowledge of local events

  4. Amid
    1) our dream home, set amid magnificent rolling countryside
    2) talks broke down amid accusations of a hostile takeover bid
    3) the truce collapsed amid fears of an army revolt
    4) the jeep was concealed amid pine trees
    5) None of these
    Answer – 5)
    Explanation : None of the above
    The uses of the word are correct in the all given sentences.

  5. Fluctuate
    1) trade with other countries tends to fluctuate from year to year
    2) we go to the High Mass, with plainsong fluctuate sung by the Ritual Choir
    3) the size of harvest fluctuates from year to year
    4) she fluctuates between wanting to go and being afraid of going
    5) None of these
    Answer – 2)
    Explanation : Replace “fluctuate” with “propers”

  6. Prefer
    1) I prefer Venice to Rome
    2) I prefer white wine to red
    3) the police will prefer charges
    4) she smoked and drank, and preferred the children
    5) None of these
    Answer – 4)
    Explanation : Replace “preferred” with “neglected”
    she smoked and drank, and neglected the children

  7. Risk
    1) there are a few spots in town for night risks
    2) he risked his life to save his dog
    3) do not use the stove inside a tent because of the risk of fire
    4) flouting the law was too much of a risk
    5) None of these
    Answer – 1)
    Explanation : Replace “risks” with “revels”
    there are a few spots in town for night revels

  8. Include
    1) the price includes dinner, bed, and breakfast
    2) extra-curricular activities include sports, drama, music, and chess
    3) we have included some hints for beginners in this section
    4) include your name, address, and telephone number
    5) None of these
    Answer – 5)
    Explanation : None of the above
    The uses of the word are correct in the all given sentences.

  9. Avoid
    1) avoid excessive exposure to the sun
    2) I avoid many of the situations that used to stress me
    3) his resignation was avoid
    4) if the original owner had avoided his contract with the rogue, ownership of the goods would have reverted to him
    5) None of these
    Answer – 3)
    Explanation : Replace “avoid” with “inevitable”
    his resignation was inevitable

  10. Trigger
    1) burglars fled empty-handed after triggering the alarm
    2) he pulled the trigger of the shotgun
    3) burglars triggered the alarm
    4) he was dogged by the trigger that he had CIA links
    5) None of these
    Answer – 4)
    Explanation : Replace “trigger” with “claim”
    he was dogged by the claim that he had CIA links