Hello Aspirants.

Welcome to Online English Section with explanation inAffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Word Usage, which is BASED ON NEW PATTERN which have been asked in many banking exams recently.

In each of the following questions, a word has been used in sentences in four different ways. Choose the option corresponding to the sentence in which the usage of the word is INCORRECT or INAPPROPRIATE.

  1. Greet
    1) some of the customers greeted the barman in Gaelic
    2) everyone greeted this idea warmly
    3) Sam threw open the door and was greeted by a cacophony of noise
    4) this is the first time in ages that I can just greet myself
    5) None of these
    Answer – 4)
    Explanation : It should be “please” instead of “greet”
    Ex – this is the first time in ages that I can just please myself

  2. Assist
    1) a senior academic would assist him in his work
    2) I spend much of my time assisting the chef
    3) I have no ambitions other than to have a happy life and be assist
    4) the budget must have an assist from tax policies
    5) None of these
    Answer – 3)
    Explanation : Replace “free” instead of “assist”
    Ex – I have no ambitions other than to have a happy life and be free

  3. Base
    1) she sat down at the base of a tree
    2) the town’s economic base collapsed
    3) the company was based in London
    4) the base of the tower
    5) None of these
    Answer – 5)
    Explanation : None of the above
    The uses of the word are correct in the all given sentences.

  4. Weak
    1) she cut through the water with her weak arms
    2) the salamander’s tail may be broken off at a weak spot near the base
    3) she was recovering from flu, and was very weak
    4) they are too weak to move
    5) None of these
    Answer – 1)
    Explanation : it should be “strong” instead of “weak”
    she cut through the water with her strong arms

  5. Avoid
    1) avoid excessive exposure to the sun
    2) women planning to become pregnant should avoid drinking alcohol altogether
    3) I avoid at tennis differently from some coaches
    4) if the original owner had avoided his contract with the rogue, ownership of the goods would have reverted to him
    5) None of these
    Answer – 3)
    Explanation : It should be “look” instead of “face”
    I look at tennis differently from some coaches

  6. Slight
    1) she was slight and delicate-looking
    2) he was desperate not to slight a guest
    3) a Council determined whether the Fort should be kept or slighted
    4) an unintended slight can create grudges
    5) None of these
    Answer – 5)
    Explanation : None of the above
    The uses of the word are correct in the all given sentences.

  7. Plain
    1) the advantages were plain to see
    2) a plain of mountain roads
    3) I’m finished with you, I’ll tell you plain
    4) perhaps the youth was just complex stupid
    5) None of these
    Answer – 2)
    Explanation : it should be “complex” instead of “plain”
    a complex of mountain roads

  8. Growth
    1) the party’s tough growth on immigration
    2) the upward growth of plants
    3) a day’s growth of unshaven stubble on his chin
    4) harsh weather stunts the growth of plants
    5) None of these
    Answer – 1)
    Explanation : Replace “stand” with “growth”
    the party’s tough stand on immigration

  9. Truth
    1) he had to accept the truth of her accusation
    2) tell me the truth
    3) the emergence of scientific truths
    4) he was feeding true information to his customers
    5) None of these
    Answer – 4)
    Explanation : Replace “truth” with “false”
    he was feeding false information to his customers

  10. Provide
    1) these clubs provide a much appreciated service for this area
    2) new qualifications must provide for changes in technology
    3) we have provided for further restructuring
    4) he provided an envelope from his inside pocket
    5) None of the above
    Answer – 4)
    Explanation : it should be took instead of provided.
    “he took an envelope from his inside pocket”.In the other sentences, the word ‘provide’ is used correctly.