Current Affairs PDF Sales

English Questions – Word Usage Set 26

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Word Usage, which is BASED ON NEW PATTERN which have been asked in many banking exams recently.

In each of the following questions, a word has been used in sentences in four different ways. Choose the option corresponding to the sentence in which the usage of the word is INCORRECT or INAPPROPRIATE.

  1. Clear
    1) the book gives clear instructions for carrying out various DIY tasks
    2) an indicator told them to stand clear of the doors
    3) a beautiful lagoon of clear water
    4) he will have time to get clear away
    5) All of the above are correct usage
    Answer – 5)
    Explanation: All of the above are correct usage

  2. Cease
    1) they were asked to cease all military activity
    2) the hostilities ceased and normal life was resumed
    3) hostilities had ceased
    4) the government ceased with its plans to reorganize the country’s economy
    5) All of the above are correct usage
    Answer – 4)
    Explanation: option fourth is not correct use of cease. “Cease” should be replaced with “continued”.

  3. Avoid
    1) avoid excessive exposure to the sun
    2) if the original owner had avoided his contract with the rogue, ownership of the goods would have reverted to him
    3) I avoid many of the situations that used to stress me
    4) major avoid such as national championships
    5) All of the above are correct usage
    Answer – 4)
    Explanation: option fourth is not correct use of avoid.”Avoid” should be replaced with “meet”.

  4. Damage
    1) bombing caused extensive damage to the town
    2) she was awarded $284,000 in damages
    3) the car was badly damaged in the accident
    4) the parcel had been damaged by rough handling
    5) All of the above are correct usage
    Answer – 5)
    Explanation: All of the above are correct usage

  5. Excuse
    1) he did nothing to hide or excuse Jacob’s cruelty
    2) she has been excused from her duties for now
    3) two escaped excuse kidnapped them at gunpoint
    4) such conduct can never be excused
    5) All of the above are correct usage
    Answer – 3)
    Explanation: Option third is not correct use of avoid.”Excuse” should be replaced with “convicts”

  6. Start
    1) the season starts in September
    2) this was how her illness had started
    3) I’m starting a campaign to get the law changed
    4) he takes over as chief executive at the start of next year
    5) All of the above are correct usage
    Answer – 5)
    Explanation: All of the above are correct usage

  7. Scold
    1) Mum took Anna away, scolding her for her bad behaviour
    2) she is turning into a scold
    3) she paid me an enormous scold
    4) Joe meekly accepted her scolding
    5) All of the above are correct usage
    Answer – 3)
    Explanation: Option third is not correct use of scold. ”Scold” should be replaced with “compliment”

  8. Aware
    1) we need to appoint someone who is knowledgeable about modern art
    2) she is very knowledgeable about livestock and pedigrees
    3) he was told constantly that he was aware and stupid
    4) a knowledgeable old man
    5) All of the above are correct usage
    Answer – 3)
    Explanation: Option third is not correct use of aware.”Aware” should be replaced with “ignorant”

  9. Fault
    1) they fault the station for the benefit of customers
    2) the continental crust has been thinned and faulted as a result of geological processes
    3) her superiors could not fault her dedication to the job
    4) if books were not selling, it wasn’t the fault of the publishers
    5) All of the above are correct usage
    Answer – 1)
    Explanation: Option first is not correct use of fault.” fault” should be replaced with “improved”

  10. Truth
    1) the emergence of scientific truths
    2) he had to accept the truth of her accusation
    3) tell me the truth
    4) he doubted the truth of her last statement
    5) All of the above are correct usage
    Answer – 5)
    Explanation: All of the above are correct usage