Current Affairs PDF Sales

English Questions – Word Usage Set 25

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Word Usage, which is BASED ON NEW PATTERN which have been asked in many banking exams recently.

In each of the following questions, a word has been used in sentences in four different ways. Choose the option corresponding to the sentence in which the usage of the word is INCORRECT or INAPPROPRIATE.

  1. Privilege
    1) I had the privilege of giving the Sir George Brown memorial lecture
    2) some light industry can generally be carried out in a residential area without Privilege to its amenities
    3) barristers are privileged from arrest going to, coming from, and abiding in court
    4) he called on MPs not to abuse their privilege
    5) None of these
    Answer – 2)
    Explanation: Replace ‘Privilege’ with ‘detriment’
    some light industry can generally be carried out in a residential area without detriment to its amenities

  2. Issue
    1) the committee has yet to meet to discuss the issue
    2) licences were issued indiscriminately to any company
    3) savoury smells began to issue from the kitchen
    4) she devoted her whole adult life to the issue of deaf people
    5) None of these
    Answer – 4)
    Explanation: Replace ‘issue’ with ‘cause’
    she devoted her whole adult life to the cause of deaf people.

  3. Copy
    1) the problem is telling which is the original document and which the copy
    2) copy for the next issue must be submitted by the beginning of the month
    3) it is an unfortunate truth of today’s media that bad news makes good copy
    4) I attached the document and copied him in so he’d know it had been sent
    5) None of these
    Answer – 5)
    Explanation: The uses of the words are correct in the all given sentences.

  4. Carry
    1) I’ve carried my appetite
    2) the bridge is capable of carrying even the heaviest loads
    3) medics were carrying a wounded man on a stretcher
    4) the dinghy would carry the weight of the baggage easily enough
    5) None of these
    Answer – 1)
    Explanation: Replace ‘carried’ with ‘lost’
    I’ve lost my appetite

  5. Annoy
    1) Maureen was beginning to look annoyed
    2) the decision really annoyed him
    3) she was annoyed to see the shock in Jim’s eyes
    4) such remarks never failed to annoy him
    5) None of these
    Answer – 3)
    Explanation: Replace ‘annoyed’ with ‘gratified’
    she was gratified to see the shock in Jim’s eyes

  6. Regret
    1) my home, when shall I cease to regret you!
    2) investors may have to turn to the courts for regret
    3) please give your grandmother my regrets
    4) it was an injudicious action, and both players later expressed regret
    5) None of these
    Answer – 2)
    Explanation: Replace ‘regret’ with ‘satisfaction’
    investors may have to turn to the courts for satisfaction

  7. Legal
    1) he claimed that it had all been legal
    2) the Government possessed no legal power to close down this newspaper
    3) an legal love affair
    4) the European legal system
    5) None of these
    Answer – 3)
    Explanation: Replace ‘legal’ with ‘illicit’
    an illicit love affair

  8. Local
    1) I suppose this all feels pretty local to you
    2) the village has an excellent local bus service
    3) the street was full of locals and tourists
    4) the village has an excellent local bus service
    5) None of these
    Answer – 1)
    Explanation: Replace ‘local’ with ‘foreign’
    I suppose this all feels pretty foreign to you

  9. Initiate
    1) he proposes to initiate discussions on planning procedures
    2) she had been formally initiated into the movement
    3) they were initiated into the mysteries of mathematics
    4) they Initiate their study with these words
    5) None of these
    Answer – 4)
    Explanation: Replace ‘Initiate’ with ‘conclude’
    they Initiate their study with these words

  10. Call
    1) they called their daughter Hannah
    2) he heard an insistent voice calling his name
    3) a nearby fisherman heard their calls for help
    4) the call of the water rail
    5) None of these
    Answer – 5)
    Explanation: None of the above
    The uses of the words are correct in the all given sentences.