Current Affairs PDF Sales

English Questions – Word Usage Set 24

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Word Usage, which is BASED ON NEW PATTERN which have been asked in many banking exams recently.

In each of the following questions, a word has been used in sentences in four different ways. Choose the option corresponding to the sentence in which the usage of the word is INCORRECT or INAPPROPRIATE.

  1. Robust
    1) the Caplan family are a robust lot
    2) she looks after elderly and robust people
    3) the country’s political system has continued to be robust in spite of its economic problems
    4) a robust mixture of fish, onions, capers and tomatoes
    5) None of these
    Answer – 2)
    Explanation: Replace ‘robust’ with ‘infirm’
    She looks after elderly and infirm people

  2. Stubborn
    1) you’re a silly, stubborn old woman
    2) you’re too stubborn to admit it
    3) the removal of stubborn screws
    4) an easy-going, stubborn child
    5) None of these
    Answer – 4)
    Explanation: Replace ‘stubborn’ with ‘amenable’
    An easy-going, amenable child.

  3. Cordial
    1) the atmosphere was cordial and relaxed
    2) a cordial clean-living individua
    3) he would always receive a cordial welcome at their house
    4) ginger wine is a cordial drunk at Christmas time
    5) None of these
    Answer – 2)
    Explanation: Replace ‘cordial’ with ‘decent’
    A decent clean-living individual

  4. Replete
    1) sensational popular fiction, replete with adultery and sudden death
    2) a sumptuous environment replete with European antiques
    3) I went out into the sun-drenched streets again, replete and relaxed
    4) the guests, replete with roast lamb and chocolate mousse, lingered over coffee
    5) None of these
    Answer – 5)
    Explanation: None of the above
    The uses of the word are correct in the all given sentences.

  5. Hassle
    1) you want to sit and relax and not get hassled
    2) he was hassled and rushed off his feet
    3) parking in the city centre is a hassle
    4) the defence minister signed an hussle on military cooperation
    5) None of these
    Answer – 4)
    Explanation: Replace ‘hassle’ with ‘agreement’
    The defence minister signed an agreement on military cooperation.

  6. Inspect
    1) they inspected the paintwork for cracks and flaws
    2) customs officers came aboard to inspect our documents
    3) he inspected the customers and began counting money
    4) the safety equipment is inspected by officials each year
    5) None of these
    Answer – 3)
    Explanation: Replace ‘inspected’ with ‘ignored’
    He ignored the customers and began counting money.

  7. Honor
    1) his portrait hangs in the place of honour
    2) I must as a matter of honour avoid any taint of dishonesty
    3) the general’s record shows that he was a man of honour
    4) Mrs Young had the honour of being received by the Queen
    5) None of these
    Answer – 5)
    Explanation: None of the above
    The uses of the word are correct in the all given sentences.

  8. Grand
    1) his grand design for the future of Europe
    2) you might spot less grand birds such as the great spotted woodpecker
    3) she was such a grand lady
    4) a grand country house
    5) None of these
    Answer – 2)
    Explanation: Replace ‘grand’ with ‘common’
    you might spot less common birds such as the great spotted woodpecker.

  9. Brazen
    1) she was a confident, outgoing girl
    2) this time they’re confident of a happy ending
    3) we are confident that business will improve
    4) her bearing was very brazen and apologetic
    5) None of these
    Answer – 4)
    Explanation: Replace ‘brazen’ with ‘humble’
    Her bearing was very humble and apologetic.

  10. Stern
    1) a smile transformed his stern face
    2) stern measures to restrict vehicle growth
    3) the past year has been a stern test of the ability of British industry
    4) the stern measures taken by the government added to its unpopularity
    5) None of these
    Answer – 5)
    Explanation: None of the above
    The uses of the word are correct in the all given sentences.