Current Affairs PDF Sales

English Questions – Word Usage Set 22

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Word Usage, which is BASED ON NEW PATTERN which have been asked in many banking exams recently.

Find the meaning of the underlined/BOLD word in the following sentence.

  1. Latent
    1) they have a huge reserve of latent talent
    2) axillary buds or eyes in the leaf axils are latent growth buds
    3) diabetes may be latent for some years before diagnosis
    4) she ate the biscuits with latent enjoyment
    5) None of these
    Answer – 4)
    Explanation: Replace “Latent” with “Evident”
    In the other sentences, the word ‘Latent’ is used correctly.

  2. Puzzle
    1) she was puzzled by the doctor’s manner
    2) those who solve this puzzle in the shortest time are eligible for award
    3) the meaning of the poem has always been a puzzle
    4) Isabelle’s apparent change of heart puzzled me
    5) None of these
    Answer – 5)
    Explanation: None of the above
    ‘Puzzle’ used correctly in all given sentences.

  3. String
    1) lights were strung across the promenade
    2) wire mesh was strung from one catwalk to the other
    3) unwieldy packs tied up with string
    4) the harp had been newly strung
    5) None of these
    Answer – 4)
    Explanation: Replace “strung” with “individual”
    In the other sentences, the word ‘String’ is used correctly.

  4. Repel
    1) government units sought to repel the rebels
    2) a campaign to repel more visitors to Shetland
    3) the rebels were repelled by army units
    4) she was repelled by the permanent smell of drink on his breath
    5) None of these
    Answer – 2)
    Explanation: Replace “repeal” with “attract”
    In the other sentences, the word ‘Repel’ is used correctly.

  5. Distant
    1) distant parts of the world
    2) his children found him strangely distant
    3) my father was always very distant with me
    4) the town is located distant to Manchester’s airport
    5) None of these
    Answer – 4)
    Explanation: Replace :Distant” with “Close”
    In the other sentences, the word ‘Distant’ is used correctly.

  6. Strange
    1) children have some strange ideas
    2) suddenly, I heard a strange noise
    3) she was lost in a strange country
    4) when children visit a strange house, they are often a little shy
    5) None of these
    Answer – 5)
    Explanation: None of the above
    The uses of the word are correct in the all given sentences.

  7. Trust
    1) relations have to be built on trust
    2) a relationship built on mutual trust and respect
    3) the money is to be held in trust for his son
    4) his face was filled with trusting for the man in front of him
    5) None of these
    Answer – 4)
    Explanation: Replace “trusting” with “loathing”
    his face was filled with loathing for the man in front of him.

  8. Wary
    1) dogs which have been mistreated often remain very wary of strangers
    2) as a soldier, he was trained to be wary
    3) we are wary of strangers in the city these days
    4) he was angry with himself and that made him wary
    5) None of these
    Answer – 4)
    Explanation: Explanation : Replace “wary” with “reckless”
    In the other sentences, the word ‘wary’ is used correctly.

  9. Affliction
    1) a crippling affliction of the nervous system
    2) the herb is reputed to cure a variety of afflictions
    3) poor people in great affliction
    4) he bore his affliction with great dignity
    5) None of these
    Answer – 5)
    Explanation: None of the above
    ‘Affliction’ used correctly in all given sentences.

  10. Despair
    1) a voice full of self-hatred and despair
    2) our private friendship, upon despair and affiance whereof, I presume to be your petitioner
    3) don’t despair if you didn’t win this time
    4) many parents feel pain and despair about their teenage children
    5) None of these
    Answer – 2)
    Explanation: Replace “Despair” with “Hope”
    In the other sentences, the word ‘despair’ is used correctly.