Current Affairs PDF Sales

English Questions: Word Usage Set – 20

AffairsCloud YouTube Channel - Click Here

Hello Aspirants.

Welcome to Online English Section with explanation in AffairsCloud.com. Here we are creating question sample in Word Usage, which is BASED ON NEW PATTERN which have been asked in many banking exams recently.

Find the meaning of the underlined/BOLD word in the following sentence.

  1. Cryptococcal meningitis was the manifestations first of AIDS in seven of twenty-seven patients
    1) concealment
    2) an event
    3) taboo
    4) forbidden
    5) verboten
    Answer – 2)
    Explanation: manifestation – an event, action, or object that clearly shows or embodies something abstract or theoretical.

  2. Most of these phenomena can be subsumed under two broad categories.
    1) interdicted
    2) proscribed
    3) bootlegged
    4) excluded
    5) absorbed
    Answer – 5)
    Explanation: subsumed – include or absorb (something) in something else.

  3. It is permissible to edit and rephrase the statement.
    1) occasion
    2) permitted
    3) arrogation
    4) vagueness
    5) obscurity
    Answer – 2)
    Explanation: permissible – permitted; allowed.

  4. He anticipated Bates’s theories on mimicry and protective coloration.
    1) expected
    2) casualty
    3) imploration
    4) importunity
    5) insistence
    Answer – 1)
    Explanation: regard as probable; expect or predict.

  5. Complications of this nature are a deterrent to investors.
    1) impetration
    2) placid
    3) disincentive
    4) exaction
    5) morose
    Answer – 3)
    Explanation: deterrent – a thing that discourages or is intended to discourage someone from doing something.

  6. The gallery’s Bronze Room will house a new acquisition.
    1) antique
    2) abhor
    3) counterclaim
    4) purchase
    5) imploration
    Answer – 4)
    Explanation: acquisition – an asset or object bought or obtained, typically by a library or museum.

  7. The facts of the case were put to an independent arbitrator.
    1) austere
    2) rigorous
    3) bizarre
    4) confirmation
    5) adjudicator
    Answer – 5)
    Explanation: arbitrator – an independent person or body officially appointed to settle a dispute.

  8. The workers are exposed to corrosive chemicals.
    1) stringent
    2) lethal
    3) invariable
    4) caustic
    5) establishment
    Answer – 4)
    Explanation: corrosive – tending to cause corrosion.

  9. For those who break the law, revocation of their liquor licence may result.
    1) institution
    2) legalization
    3) incompliant
    4) bullheaded
    5) decision
    Answer – 5)
    Explanation: Revocation the official cancellation of a decree, decision, or promise.

  10. The temptation will be to procrastinate until the power struggle plays itself out.
    1) adamantine
    2) intransigent
    3) postpone
    4) accelerate
    5) advance
    Answer – 3)
    Explanation: procrastinate – delay or postpone action; put off doing something.